Inicijativa za očuvanje okoliša: Prljavi grad Sarajevo traži aktiviste u svojoj misiji

Sarajevo je prelijep grad, a onima koji su u njemu rođeni – najljepši! Smješten u kotlinu olimpijskih planina, okružen brojnim izletištima, oplemenjen velikim brojem parkova, šetnji šetnjica, svojim žiteljima pruža mogućnost opuštanja i rekreacije, vidikovca uz izlaske i zalaske sunca koji ostavljaju posmatrača bez daha. Ipak, i uprkos mnogim postojećim inicijativama da se ovakve ljepote održe tako lijepim i čistim, često smo zatečeni nemarom kojim se prema njemu neki odnose. Tako je ovaj grad čiste i jedinstvene duše koja spaja istok i zapad na jednom mjestu, nažalost vremenom postao prljavi grad!
Sve o Temi očuvanje okoliša | Kreni zdravo!
Parole često pozivaju na odgovornost prema našoj životnoj sredini, ali čini se, bez uspjeha. Iako su mnogi građani odgovorni, postoje i oni koji ne razmišljaju tako. Upravo zato je Sarajlija Faris Fejzagić još 2016. godine odlučio izazvati pažnju inicijativom koju je nazvao Prljavi grad Sarajevo.
Cilj ove inicijative je da ponudi mladim, novim snagama na kojima svijet ostaje, bolju alternativu za budućnost koja nas čeka s obzirom na tako zabrinjavajuća ekološka odvijanja u proteklim godinama.
Fokus je na podizanju svijesti i aktivaciji mladih osoba kako bi oni shvatili vrijednosti prirodnih bogatstava i načine na koje ih možemo vratiti punom sjaju na održiv način.
„U tom vremenu, 2016.godine, su nam svaku večer ukidali vodu iako smo je mi građani uredno plaćali. Plaćali smo komunalno, a smeće nam se i dalje nakupljalo u kontejnerima i oko njih, i na svakom koraku su bili otpaci. U dodatku, to je privlačilo i veliki broj napuštenih pasa koji su se tu okupljali u potrazi za hranom“, kaže Faris objašnjavajući kako je došlo do prvih koraka stvaranja inicijative Prljavi grad Sarajevo.
Projekti su se vremenom pokretali uz pomoć volontera i aktivista koji dijele misiju, a neki od najuspješnijih su bili sljedeći:
1. „Udružimo ruke – očistimo Trebević“
Ova akcija je sprovedena 2019. godine u suradnji sa Mrežom za izgradnju mira, i učestvovalo je preko 150 volontera koji su zajedničkim snagama očistili pet tona otpada s naše planine Trebević. Volonteri su bili raspoređeni po rutama koje su čistili, a prikupljeni otpad je utom odvezao KJKP Rad. Prijevoz volonterima je bio obezbijeđen od strane KJKP Gras, tako da se pokazala i podrška vlade u obavljanju ove akcije.
2. „Vrijeme je da čistimo“ Vlade KS
Također 2019. godine je ovo udruženje za dobrobit našeg okoliša učestvovao u organizaciji i realizaciji akcije od strane Vlada Kantona Sarajevo, koja je nazvana najobuhvatnijom akcijom čisćenja regije Sarajeva u posljednjih trideset godina. “Na našu stranicu stižu brojne slike i žalbe na rad čišćenja. Molimo sve građane da nam se obrate sa svim informacijama o eventualnim problemima. Želimo da našoj djeci ostavimo parkove cvijeća, a ne smeća.”, rekao je Fejzagić.
3. „Drvo prijateljstva“
Najnovija provedena akcija od strane Prljavi grad Sarajevo se odvio krajem oktobra 2020. godine, gdje je tim volontera s uposlenicima KJKP Park zasadilo je 60 sadnica drveta munika, poznata kao Bosanski bor – endemska vrsta drveta bor. Sadnice se nalaze na lokacijama širom grada, uključujući sportsko rekreativni park „Safet Zajko“ i Aleja Ambasadora.
Ako ste vi zainteresirani za buduće akcije uljepšavanja i održavanja ekološku vrijednost vašeg grada, sve informacije možete pronaći na Facebook stranici Prljavi grad Sarajevo.
(hocu.ba)