Šest stotina sadnica posađeno na lokalitetu zeničkog izletišta Smetovi

Na inicijativu UNDP i u organizaciji Gradske uprave Zenica , stotinu osamdeset dva člana Saveza izviđača Grada Zenica je u subotu 31.10.2020. godine učestvovalo u  akciji pošumljavanja zeničkog izletišta Smetovi.
Ovime je uspješno realizovana ranije planirana aktivnost projekta NAŠ PLANET podržanog od strane Grada Zenica , dok su sadnice obezbijedili prijatelji iz UNDP-a.

Poštujući važeće mjere i preporuke od strane kriznih štabova u skladu sa COVID 19 situacijom, izviđači Zenice su realizaciji već ranije planirane aktivnosti pristupili krajnje odgovorno.
Mjesta polaska i prevoz učesnika je zbog smanjenja ograničenja broja osoba organizovan  sa tri različite lokacije, svim učesnicima je pored popunjenog obrazca za učešće na aktivnosti redovno praćena tempreratura, a sama realizacija svih planiranih ciljeva je brižljivo realizovana na otvorenom kroz razdvojeni  rad u simboličkim grupama ne većim od 12 osoba ( vodovima i patrolama) organizovanim tokom redovnih vannastavnih sastanaka izviđačke organizacije.
“Iako stalno nošenje maske i briga o stalnom održavanju fizičke distance nekada odvlači koncentraciju, naši mlađi i odrasli članovi su uspješno kroz 1236 volonterskih sati potrošenih za pripremu i realizaciju aktivnosti obogatili naše prelijepo izletište sa šest stotina novih sadnica.”, stoji u saopćenju.

Mjere na jačanju ekološke kulture su i nakon aktivnosti nastavljene, pa je za sve učesnike uzrasta od 07 do 25 godina organizovana edukativna staza tokom koje su u malim grupama mješovitog sastava učesnici do kraja druženja prošli različite punktove i savladali vještine: traganje u prirodi, kako se zaštititi od COVID 19, uže i primjena užeta u prirodi, briga i održavanje određenog područja u prirodi i upoznavanje flore i faune prirodnog okruženja u kome se boravi.
Aktivnosti su se pridružili i članovi planinarskih društava iz Zenice.
(akta.ba)