Primjer koji treba slijediti: Mladi iz Brčkog i Čelića ujedinjeni u želji da očuvaju okolinu i probude ekološku svijest građana #NEMALABAVO

Da su mladi u Bosni i Hercegovini nosioci pozitivnih promjena, potvrđuje sedam momaka iz Brčkog i Čelića. Ujedinjeni u želji da mijenjaju okolinu i utječu na ekološku svijest mladih, bez ičije pomoći, krenuli su ka pozitivnim promjenama.
Ideja i volja za očuvanjem ekologije pojavila se na izletišu Ficibajer u Brčkom za koje ih vežu posebne emocije.

”Nakon jednog dobrog druženja, jedan prijatelj se počeo jadati i pominjati da bi volio popraviti klupe i stolove na izletištu. Svi smo ga podržali istog trenutka i odlučili da i mi pružimo nešto od sebe tom mjestu gdje smo odrasli”, kaže za naš portal Muamer Mešić, jedan od inicijatora.
Nakon prve samoinicijativne akcije popravljanja klupa i stolova, dobili su veliki broj pozitivnih komentara i podršku od sugrađana te su odlučili da nastave sa sličnim aktivnostima, ali okupljeni u neformalnu grupu pod nazivom “Nema labavo”.
”Naš cilj jeste iznijeti nove ideje, organizovati razne ekološke akcije za dobrobit svih nas i naše okoline. A ono što najviše želimo jeste uključiti što više mladih ljudi, napraviti ujedno druženje i poslati snažnu poruku svim stanovnicima BiH da je zaštita okoline danas jako bitna”, kazao je Mešić.
Aktivnosti koje su do sada realizovali jesu popravljanje klupa i stolova na izletištu Ficibajer, podržali su volonterske akcije čišćenja, održavanja i obilježavanja staze Via Dinarica na Vlašiću, a trenutno su u procesu realizacije projekta koja se odnosi na kupovinu kanti za opuške koje će biti postavljene na izletištu Ficibajer.
”Kante smo sami osmislili i uz pomoć firme iz Brčkog koja se bavi obradom metala i napravili. Princip akcije je da svako ko želi može kupiti svoju kantu i sprej i na dan akcije doći lično ili poslati nekog ko će ofarbati kantu i potpisati se na bilo koji način ta osoba bude željela, da li svoje ime ili ime firme, potpuno nam je svejedno, i onda postaviti uz stol. Cilj je prikupiti 19 kanti jer toliko stolova ima na izletištu. A naravno – I očistiti površinu od već bačenih opušaka. Sve to planiramo ispratiti uz neko druženje, muziku i roštilj”, dodao je Mešić.
Ovi mladi aktivisti kažu da su nakon prve urađene akcije osjetili nevjerovatno zadovoljstvo jer su uradili nešto za dobrobit cijele zajednice i da na ovome neće stati. Trudit će se svojim akcijama motivisati i druge da urade isto.
”Jednostavno se osjećate ispunjeno i srećno jer ste nešto doprinijeli za zajednicu. Vodimo se onim da činimo dobro i dobro će se vratiti”, zaključuje Mešić.
Zapratite stranicu na instagramu i facebook-u i podržite neformalnu grupu mladih osoba koji izlažu aktivizam, ekološko osvještenje te razne ideje za dobrobit građana i okoline.
Instagram: nemalabavo.dc
Facebook: NEMA labavo
(federalna.ba/Azra Delmanović)