Kustos projekta je Tihomir Milovac, a iza produkcije stoje umjetnička organizacija Apoteka — prostor za savremenu umjetnost iz Vodnjana te udruženja Avanti! Centar avangardi iz Zagreba. Instalacija je smještena na lokalitetu Mandule, nedaleko od centra Svetvinčenta.
Place to Stay Šejle Kamerić snažna je umjetnička poruka koja aktualizira temu o izbjeglicama i koja nas podsjeća na neriješeni status miliona ljudi koji svoj ekonomski boljitak ili prostor za političke slobode i ličnu sigurnost pokušavaju ostvariti na nekom drugom, sigurnijem mjestu.
Umjetnica želi potaknuti da promislimo kako se izbjegličke krize neće riješiti konzervativnim nehumanim metodama zabrana i prisile, nego praksama uključivosti, što, nažalost, nije slučaj u Hrvatskoj, kao ni u ostatku Evrope. Zato njen umjetnički čin trebamo prepoznati kao gestu otvorenih ruku jer protivljenje dolasku izbjeglica sutra više neće biti važno i zato im već danas treba izraziti dobrodošlicu.
Place to Stay umjetnica je zamislila kao kolažiranu kompoziciju natpisa za različite vrste turističkog smještaja, ispisanih različitim pismima i jezicima. Natpisi su plošni kao da su ostaci prije aktivnih svjetlećih oznaka. Međutim, kompoziciju “potcrtava” jedini svjetleći natpis s porukom Refugees welcome što djelo tematski aktualizira i u isti mah očuđuje.


Šejla Kamerić i Tihomir Milovac

 
Ove jeseni Šejla Kamerić izlaže u Berlinu, Moskvi, Budimpešti, Düsseldorfu te Svetvinčentu.
O važnosti i utjecaju umjetničkog rada Šejle Kamerić svjedoči i činjenica da su njeni radovi u ovom trenutku predstavljeni na još nekoliko relevantnih grupnih izložbi širom Evrope, od kojih se dvije otvaraju u septembru Berlinu, CCCCCOMA Chapel. I guess I die another day te STUDIO BERLIN u kultnom noćnom klubu Berghein, dok se u oktobru u Düsseldorfu u Kunstpalast Museum otvara Time for Outrage!. Treba izdvojiti i izložbu Keeping the balance u Ludwig Museum u Budimpešti koja predstavlja šezdesetak radova iz umjetničke kolekcije Telekom, zatim Diversity United najavljenu kao jedna od top 10 izložbi ove godine, koja se u Moskvi, Parizu i Berlinu otvara u novembru, a na kojoj će više od 80 umjetnika iz 35 zemalja svijeta ponuditi umjetničku sliku Evrope baveći se pitanjima poput slobode, poštovanja, digniteta, sukoba i dijaloga te političkih i ličnih identiteta.