Institut za razvoj mladih KULT – savjetodavni partner Ministarstva za izradu programa volontera

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS i Institut za razvoj mladih KULT su potpisali ugovor o međusobnoj saradnji. Ugovor definira Institut kao stručno-savjetodavnog partnera Ministarstvu prilikom akreditiranja za organizatora dugoročnog volontiranja te podršku za izradu programa volontiranja budućih volonterki i volontera u Ministarstvu.
Potpisivanje ugovora MON KS 2
Potpisivanju su prisustvovali gosp. Anis Krivić, ministar Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS, Lejla Abazović, stručna saradnica za pitanja mladih, Šeherzada Halimić, izvršna direktorica Instituta i Ajka Rovčanin, voditeljica programa u Institutu.
„Mladi moraju biti prioritet Vlade KS, a posebno našeg ministarstva. Želimo kreirati sistemska rješenja koja će biti od pomoći mladima. Ovo je samo jedan od mnogih projekata koje želimo implementirati s partnerima iz drugih sektora, a koji se tiču podrške i pomoći mladima u našem kantonu“, izjavio je ministar Krivić.
Institut za razvoj mladih KULT krajem 2019. godine potpisao je ugovor sa Ministarstvom za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS u kojem je definirana podrška Instituta javnim institucijama i ustanovama Kantona Sarajevo u procesu akreditiranja za organizatore dugoročnog volontiranja. Do sada je više od 90 javnih ustanova i institucija predalo zahtjev za organizatora dugoročnog volontiranja, a današnje potpisivanje predstavlja jasnu opredijeljenost Instituta za saradnju sa institucijama koje imaju mandat brige o mladima.
Potpisivanje ugovora MON KS
„Institut je uvijek na strani mladih i pronalaska najboljih rješenja i modaliteta koji će pozitivno utjecati na mlade. Potpisivanje ugovora sa Ministarstvom za obrazovanje, nauku i mlade KS važno je jer smo uspostavili institucionalnu saradnju sa resornim ministarstvom za pitanja mladih. Sigurni smo da ćemo nastaviti raditi i na drugim inicijativama, a za koje uočimo da će rezultirati boljim položajem mladih u Kantonu Sarajevo i Bosni i Hercegovini“, izjavila je Šeherzada Halimić, izvršna direktorica Instituta.
Pored Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS, Institut nastavlja raditi i sa ostalim javnim institucijama i ustanovama iz Kantona Sarajevo na njihovom akreditovanju za pružanje dugoročnog volontiranja. Prema Zakonu o volontiranju FBiH, dugoročno volontiranje smatra se radnim iskustvom, što će u konačnici rezultirati lakšim mehanizmima za ostvarivanje prvog radnog iskustva i u konačnici zaposlenja mladih u ovom kantonu.
(mladi.org)