Iskoristite izolaciju za lični razvoj: Vodič za najbolje kurseve i online obuke

S obzirom na nepovoljne prognoze da će nas situacija sa virusom korona ostaviti u izolaciji i više od mjesec dana, slobodno vrijeme koje nam je dato u ovom istorijskom zaustavljanju planete sigurno možemo pametnije iskoristiti.

Sasvim sigurno, jedan dio vremena treba provesti u odmoru i druženju sa porodicom, privikavanju na novonastale okolnosti, posebno u komunikaciji sa onima sa kojima ste fizički odvojeni. Drugi poklonite i svojim omiljenim aktivnostima koje nikada inače ne stižete, bilo da je to čitanje, spavanje ili gledanje serija i filmova.
Laptop, Break, Coffee, Technology, Computer, Office
Kada sve to uradite, dio vremena poklonite sebi i svom usavršavanju, jer ko zna, možda otkrijete neku novu karijeru ili nađete dodatni posao. Svi uspješni ljudi to stalno i rade – posvećuju vrijeme sebi i uvijek rade na unapređivanju vještina kojima raspolažu.
Da li ste znali da za mjesec dana možete da naučite novi nivo stranog jezika, osnove Google AdWordsa ili prve akorde na gitari? Sve to se nudi na stotinama hiljada besplatnih kurseva koje će vam sutra poslodavci prepoznati i priznati kao prednost u vašim biografijama ili vas čak zbog te vještine i zaposliti.
U nastavku vam donosim nekoliko najpoznatijih platformi i preporučenih kurseva za usvajanje novih vještina “u doba korone”. Objasniću vam neke osnovne crtice na koje trebate paziti prilikom odabira edkuacije. Naravno, kako je jednim tekstom nemoguće obuhvatiti sve, pažnju ću posvetiti nekim od najboljih platforni koje su mi poznate, a vas pozivam da u komentarima dodate i svoje ideje, kako bismo napravili što kvalitetniju listu online edukacija.

Jedna od najpoznatijih platformi za online kurseve danas je Udemy sa preko 100 000 najrazličitijih edukacija, koje možete pohađati po simboličnim cijenama, ali i besplatno.
Na ovoj platformi možete pronaći skoro sve, od programiranja iweb dizajna na svim nivoima, preko učenja jezika i uzgoja biljaka, do plesa, komponovanja muzike, ličnog razvoja i čega sve ne. Ovo je bez konkurencije najveća zbirka online kurseva. Udemy nastoji ponuditi što širi dijapazon tema pa kurseve može održavati svako, što je dobro jer možete vidjeti sjajne profesionalce na djelu, ali i loše, jer možete završiti sa nekim ko govori samo njemu razumljiv engleski.
Najveći broj kurseva se plaća, ali imate na hiljade kurseva (trenutno 6 800 ) koji su potpuno besplatni, kvalitetni i što je najbolje, ostaju vam u trajnom vlasništvu pa ih možete pogledati i sto puta. Plaćeni kursevi variraju od desetak do 250 dolara, tj, od 17 KM do 450 KM, a na vama je da odlučite da li ćete ih kupiti. Vrlo je važno da znate da ne morate i ne trebate nikada platiti punu cijenu kursa, jer mnoge od njih možete pojeftiniti pomoću kupona koje nalazite guglanjem ključnih riječi koje vas vode na stranice poput ove: https://udemycoupon.learnviral.com/coupon-category/free100-discount/, a svaki od njih se prije ili kasnije nađe na popustu i do 90 odsto.
Pri odabiru od presudne je važnosti da pogledate ocjene svakog kursa kao i video prije kupovine kako bi izbjegli zamke onih koji su do visokih ocjena došli drastičnim popustima. Bitno je znati i da vam Udemy vraća novac u roku od 30 dana ukoliko ste nezadovoljni kursom, ali to nikako ne smijete zloupotrebljavati.
kidsinfo.ba