Istraživanje – Koga bi mladi Mostarci protjerali iz države?

Najmanji nivo spremnosti na socijalnu bliskost mladi iz Mostara iskazuju prema migrantima (51,83%), Romima (54,80%) te pripadnicima LGBT populacije (57,18%).
Koga bi mladi Mostarci protjerali iz države?
“Rezultati istraživanja, u kojem je sudjelovalo 452 mladih ispitanika, ukazuju na to da mladi trenutno ne pokazuju tendeciju za primjenu agresivnih sila prema drugim društvenim grupacijama, ne pokazuju značajno netolerantnost prema drugim grupacijama, posjeduju izvjestan nivo individualizma pri izborima koje prave te općenito nisu radikalizirani u svojim stavovima”, jedan je od zaključaka istraživanja Centra za psihološku podršku “Sensus” Mostar.
Naime, istraživanje je provedeno na 452 sudionika iz Mostara u suradnji s “Hope and Homes” organizacijom.
“Mladi iskazuju jasnu potrebu za propitivanjem društvenih normi, pri čemu su značajno neodlučni po pitanju stavova prema sistemu društva i zakona u kojim žive te iskazuju potrebu za većom podrškom i vodstvom u istraživanju ovih stavova. Zbog ove potrebe za vodstvom, ali i nejasnih stavova prema (ne)tolerantnom društvu, učenici/e mogu pasti pod utjecaj različitih, pa i ekstremističkih grupa”, navode iz Centra.
Ističu kako su čak i u postratnom periodu, rijetki gradovi u većoj mjeri od Mostara, predstavljeni kao gradovi u kojima se njeguje mržnja, nepovjerenje i netolerantnost prema drugom i drugačijem.
Upravo to je bio cilj istraživanja, provjera koliko su mladi zapravo ekstremni u svojim stavovima te kakve su realne prijetnje od nasilja i netolerantnosti među grupama. Pročitajte još # Mladi otkrili: Otići ili ostati u Mostaru?
“Čak preko 90% mladih bira osobe druge nacionalnosti, vjeroispovijesti te osobe s invaliditetom kao osobe s kojima bi bili prijatelji, susjedi, kolege, sugrađani te nemaju problem da navedene grupe posjećuju našu državu. Istovremeno, treba naznačiti da ove navedene skupine nisu manjinske skupine te nasuprot popularnom mišljenju da su mladi Mostara netolerantni prema osoba nacionalnosti i vjeroispovijesti drugačije od njihove, nalazi ovog istraživanje pokazuju suprotno”, istaknuli su iz Centra za psihološku podršku “Sensus” Mostar.
Kako navode, najmanji nivo spremnosti na socijalnu bliskost mladi iz Mostara iskazuju prema migrantima (51,83%), Romima (54,80%) te pripadnicima LGBT populacije (57,18%).
“Od ukupno ispitanih, čak 20,80% mladih bi istjeralo iz države pripadnike LGBT populacije, 18,80% njih bi isto uradilo i migrantima, dok bi 10,40% ispitanih mladih iz države izbacilo i Rome. S druge strane, značajno je istaknuti da velika većina ispitanik (70,80%) ne dijeli takve, eskremističke stavove te nisu suglasni za segregiranje bilo koje od navedenih društvenih grupa”, navode.
Ovo istraživanje je dalo značajne nalaze u vezi trenutnog stanja po pitanju pojavnosti ekstremističkih stavova mladih u Mostaru te može poslužiti za kreiranje smjernica i programa za zaštitu identificiranih manjinskih skupinama, koje su potencijalna meta ekstremističkih akcija u budućnosti.
(bljesak.info)