IUS organizuje online testiranje za stipendije 17. aprila

Obzirom da je novonastala epidemiološka situacija utjecala na poslovne i privatne planove u svim sferama života, te da su uvedene mjere i naredbe opreza i prevencije širenja COVID-19, Uprava Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS) i “Fondacija za razvoj obrazovanja” Sarajevo donijeli su odluku da se ovogodišnje testiranje za stipendije održi online, prenosi Anadolu Agency (AA).
Održavanje online ispita zakazano je za 17. april u 15 sati. 
Office, Startup, Business, Home Office, Businessman
Prijava putem stipendija.ius.edu.ba je obavezna i bit će otvorena do 15. aprila do 23:59 sati.
“Želeći dobro svim našim trenutnim i budućim studentima, našim profesorima i uposlenicima, te svim našim partnerima i prijateljima, te nastojeći da doprinesemo suzbijanju širenja COVID-19 virusa, IUS je ozbiljno shvatio i primjenio sve naredbe i preporuke kriznih štabova i vlada, te smo tako već na prve znake epidemiološke uzbune prilagodili svoje aktivnosti nastaloj situaciji”, saopšteno je sa IUS-a.
Test nije samo šansa da se osvoji stipendija, već je i prilika da učenici pokažu svoja znanja i sposobnosti. Ispit se sastoji od pitanja iz općeg znanja i matematike. Rezultat testa može imati maksimalnu vrijednost 50 posto od konačne dodijeljene stipendije, dok će preostalih 50 posto biti dodijeljeno na osnovu uspjeha iz srednje škole, te vannastavnih i sportskih aktivnosti učenika.
Određeni učenici mogu biti pozvani na intervju. Prema novom pravilniku o stipendiranju, stipendije se dodjeljuju na vremenski period od 5 godina. Ako student ne diplomira u tom periodu, stipendija se fiksira na 50 posto, neovisno od početne vrijednosti stipendije. Izbor studijskog programa prilikom apliciranja za stipendiju je konačan. Svaka naknadna promjena može, a i ne mora, podlijegati promjeni iznosa stipendije. Ono što je jako bitno je da IUS prilagodio cijene studija, koje će se primjenjivati od naredne akademske godine.
Samo korisnici pune (100 posto) stipendije su obavezni održavati akademski uspjeh na izvjesnom nivou i oslobođeni su plaćanja školarine u pripremnoj školi engleskog jezika za prvu godinu. Korisnici ostalih stipendija podliježu plaćanju školarine u pripremnoj školi engleskog jezika. “Mi brinemo za vaše zdravlje, ali također brinemo i o vašoj sigurnoj budućnosti i kvalitetnom obrazovanju”, poručili su sa IUS-a.
Studomat.ba