IUS svečano ispratio 13.generaciju diplomanata

U petak, 25.06.2021. je održana Ceremonija ispraćaja 13. generacije diplomanata Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS).

Poštujući sve epidemiološke mjere uzrokovane pandemijom virusa Covid-19, IUS je organizovao 4 odvojene sesije kako bi bio u mogućnosti ugostiti sve diplomante generacije 2021.
U uvodnom govoru, rektor Univerziteta prof.dr. Ahmet Yildirim čestitao je diplomantima na uspjehu kojeg su postigli u teškim i vanrednim okolnostima navodeći da uspjeh ne dolazi lako i da za najbolje stvari treba uložiti dosta napora.
Osvrćući se na izazove sa kojima se susreo sektor obrazovanja u toku pandemije, Dr.Yildirim je istakao da je IUS veomo brzo reagovao na neočekivanu situaciju i da je brzim prelaskom na online ili hibridni model nastave omogućio studentima da bez prekida u obrazovanju završe tri semestra, što je veoma malo univerziteta u svijetu uspjelo.
“Možda mnogi od vas nisu svjesni da su ovo historijski trenuci i da vi pišete historiju na svoj, jedinstven način”, rekao je rektor Yildirim studentima pozivajući ih da budu samouvjereni i hrabri i da svojim znanjem kojeg su stekli na Univerzitetu daju doprinos čovječanstvu.

U konačnici se rektor zahvalio studentima, njihovim porodicama, akademskom i administrativnom osoblju IUS-a te istakao podršku SEDEF Fondacije i Upravnog odbora koji su bili ključni za uspjeh Univerziteta.
Ceremoniju je upriličila i posjeta NJ.E. ambasadora Republike Turske u BiH Sadık Babür Girgina koji je održao motivacijski govor diplomantima.
U centralnom dijelu ceremonije, dekani, prodekani ili šefovi katedri su se obratili svojim studentima i prozvali svakog diplomanta pojedinačno.
Također, proglašeni su i  najbolji studenti svakog fakulteta te su im dekani dodijelili vrijedne nagrade u vidu stipendije za nastavak školovanja.
Ajla Ibrahimkadić, diplomantica smjera Vizualna umjetnost i komunikacijski dizajn na Fakultetu za umjetnost i društvene nauke je proglašena najboljim studentom generaciju na Univerzitetu.
Kraj ceremonije je obilježilo svečano bacanje kapa.
(akta.ba)