“Iza vrata” Emina Elezović: Poezija u kojoj se prepoznaš

Ako vam knjigu poezije i pjesama preporuči neko ko inače ne čita poeziju često, da li će vam to djelovati kao lažna preporuka ili kao “konačno je pronašla nešto što joj leži”? Jer, ja sam od onih koji će iščitati cijeli roman od 500 stranica, ali će biti zbunjeni kad se sretnu s pjesmom. I nekako sam svoj odnos prema pjesmama objasnila time da sam možda previše sirova ili neromantična.

A opet, dešava se da mi u ruke dođe poezija koja mi se dopadne i koju razumijem i za koju, dok je čitam, pomislim “Vidiš, ovo ovako nije moguće opisati u romanu”. I prava je umjetnost u nekoliko redaka prenijeti emociju tako da imaš osjećaj kako je neko pisao o tebi.
To je upravo ono što mi je glavna karakteristika Emininih pjesama. U njima se prepoznaš. Kao da ima mogućnost da ti zaviri u glavu i u srce, da ti prerovi ladice sjećanja i njih utka u pjesme.
Pa ti je zato sve što čitaš poznato i blisko.
Pa ti se poezija dopadne iako cijeli život pričaš kako je ne razumiješ i ne voliš.
I postane ti potpuno jasno što su svi ljudi koji već odavno čitaju njene pjesme jedva čekali ovu knjigu.
Imprimatur je napravio odličan potez objavljivanjem Eminine zbirke. Možete je pronaći u njihovim izdanjima, u online knjižari ili na nekom od prodajnih mjesta.
Ja je preporučujem od srca, posebno vama koji takođe mislite da poezija nije “vaša šoljica čaja”. Jer, definitivno nije do poezije, nego do onog ko je piše. A Emina je pravi put da zavolite i ovaj način izražavanja emocija.
Knjigu možete online kupiti ovdje.
/cyberbosanka.me/