“Izazovi koncepta ljudskih prava u vrijeme pandemije“

Portal Zamisli.ba vas poziva da učestvujete u nagradnom konkurs sa tematikom “Izazovi koncepta ljudskih prava u vrijeme pandemije“.

Svjedoci smo da od izbijanja pandemije virusa Covid 19 mnoge regresivne i desne skupine zloupotrebljavaju koncept ljudskih prava da bi kršili epidemiološke mjere, izbjegavali vakcinaciju i time ugrozili i sebe i druge.
Iako je nedavno Evropski sud za ljudska prava presudio da je obavezna vakcinacija legalna i ne predstavlja kršenje prava pojedinca, već čuva zdravlje kolektiva njihova pogrešna interpretacija je dosta zaživjela u javnom govoru.
Da li se vaše poimanje lične odgovornosti i ljudskih prava promijenilo tokom pandemije?
Koja je uloga socijalnih prava (zdravstveno osiguranje, penziono osiguranje, uplaćen staž i sl.) u zaštiti ljudskog dostojanstva?
Cilj ovog konkursa je da upravo vi iz vlastite perspektive  ukažete na važnost između distinkcije opšteg dobra i ličnih prava pojedinaca.
Tekstovi do 2000 karaktera trebaju biti napisani na BHS jezicima, ne smiju sadržavati jezik mržnje (rasizam, seksizam, homofobiju) kao i naučno neutvrđene stavove.
Vaše radove šaljite na mejl adresu zamisli.ba@gmail.com.
Rok za slanje radova je 3. maj 2021. do 12.00h, a najbolji radovi će biti nagrađeni novčanom nagradom.