JEDINI U BIH: Pokrenuli proizvodnju mikropovrća i zaposlili osobe sa invaliditetom!

Posljednjih godina mnogo se priča i piše o besperspektivnosti u našoj zemlji i odlasku sa ovih prostora. O nekome ko je odlučio ostati, pokrenuti vlastiti biznis i to potpuno drugačiji od svega viđenog ovdje, rijetko kada ćete imati priliku čitati. A upravo je takva priča o Greens-u, prvoj firmi za proizvodnju mikropovrća, začinskog bilja i jestivog cvijeća u Bosni i Hercegovini. Jedinstvenoj i po tome što je u sam proces proizvodnje uključila osobe sa invaliditetom. Nakon dvomjesečne pauze, ponovo su počeli sa radom i svoju ponudu prilagodili novonastaloj situaciji.


Kako  priča Izabela Alikadić, direktorica firme, koja je na tržištu prisutna već dvije godine, u toku mjera izolacije osmislili su i razvili setove za sadnju organskog začinskog bilja i pokrenuli kampanju „Ostani kući i posadi svoju omiljenu biljku”.Kampanja je imala izuzetno dobar odjek kod javnosti, kaže, i svi su sadili svoje bašte na balkonima.
“Na ideju da se bavimo uzgojem organskog i začinskog bilja smo se odlučili jer je istraživanje tržišta u BiH pokazalo da se na njemu ne mogu naći domaće mikropovrće, začinsko i ljekovito bilje, a posebno ne svježe i uzgojeno na ekološkim i organskim principima, a to je upravo ono što mi radimo. Također smo kroz višegodišnji rad sa osobama s invaliditetom uvidjeli da je ovo idealan posao za njih, jer oni biljkama pružaju posebnu pažnju i ljubav, imaju istančan osjećaj za mikro detalje, što ih čini stručnjacima u ovoj profesiji“, priča nam Izabela i otkriva da Greens posjeduje OK certifikat – organska kontrola, koji potvrđuje da su njihovi proizvodi uzgojeni isključivo na organskim principima.
Proizvodnja je smještena u Donjem Hotonju, opština Vogošća, gdje se nalazi plastenik veličine 150m2, staklenik od 25m2, te posebna prostorija u zgradi u kojoj se uzgaja mikropovrće koje iziskuje posebne uslove, vještačko svjetlo, ventilaciju, kao i određenu temperaturu, tako da imaju cjelogodišnju proizvodnju biljaka i ne zavise od vremenskih uslova.
Radovi se obavljaju tokom cijele godine jer, kako kaže naša sagovornica, uvijek je nešto u fazi sijanja, nešto drugo u fazi klijanja, rasta ili pripreme za prodaju i prodaje.

U firmi je zaposleno 5 osoba, gdje proizvodnju vode visokobrazovani mladi ljudi sa završenim poljoprivrednim fakultetom, a svoje znanje i vještine prenose na nove generacije osoba s invaliditetom, pružajući im priliku da stečeno znanje i vještine koriste kao uposlenici Greens-a ili da samostalno rade u sklopu svojih domaćinstava, otvarajući jednu novu granu poljoprivredne prizvodnje, sve atraktivniju širom svijeta – radi se o Urbanoj organskoj poljoprivrednoj proizvodnji.
Kada je riječ o mikropovrću, važno je istaći da se ono odnosi na mlade izdanke povrća, veće od klica i manje od presadnica. Visina biljaka u trenutku berbe je od 2,5 do 10cm, ovisno od vrste, a odlikuje ih intenzivan okus i visok sadržaj korisnih tvari, tako da mikropovrće ima 4 do 40 puta više hraniva od klasičnog povrća i veliki uticaj na izlučivanje otrova iz organizma i jačanje imuniteta.Cjeli ciklus njegovog uzgoja traje 10 do 15 dana.

„Berba, odnosno rezanje biljaka, obavlja se ručno uz pomoć škara. Nakon rezanja, mikropovrće neće se obnoviti. Zbog kratkog vremena uzgoja, cijeli proces uzgoja i rasta je organski, a biljke nisu tretirane hemijskim sredstvima“, pojašnjava Izabela, dodajući da, što se tiče zalijevanja, potrebno je jednom dnevno zaliti biljke i to u tacnu ili tanjir, ne direktno na biljku.Takođe, veoma važno je znati da mikropovrće ne smije biti na temperatri nižoj od 20˙C.
Obzirom da se mikropovrće koristi kao dodatak za salate, sendviče, hranjive biljne napitke i jela s mesom, njihove proizvode su prepoznali vodeći bh. kuhari i šefovi renomiranih restorana i hotela visoke klase. Takođe, njihovi proizvodi se već mogu naći u većim poslovnicama trgovačkih centara, posjećuju i velike sajmove, a vrše i prodaju putem društvenih mreža preko platforme Greens – mikropovrće i začinsko bilje, te u svom Centru u Hotonju.

“Nažalost, i mi smo morali svesti svoje aktivnosti na minimum i privremeno zatvoriti Greens u vrijeme pandemije KOVID-19, kako ne bismo dovodili u pitanje zdravlje naših uposlenika i osoba s invaliditetom koje su bile na obuci. Štete su velike, jer su naši kupci, hoteli i restorani u Sarajevu i okolini bili zatvoreni, a sada rade smanjenim kapacitetom. Nadamo se da će se situacija ubrzo potpuno normalizovati i da će naše svježe organsko mikropovrće i začinsko bilje naći put do ponovo punih hotela i restorana. Do tada savjetujem našim građanima da posade svoju omiljenu Greens biljku i gledaju kako raste i razvija se”, poručuje  Izabela Alikadić.
Izvor: buka