JOGA KAO EMOTIVNA TERAPIJA: Isprobajte niz asana odličnih za otpuštanje emocija

Jogom možemo polako otpuštati emotivne blokade i stare povrede te potaknuti nove tokove, pročišćavajuće energije, da bismo oslobodili sve resurse vlastitoga bića

IZVOR: PEXELS

Sigurno vam se dogodilo da na satu joge osjetite iznenadnu navalu osjećaja. Možda su vam nekontrolirano potekle suze ili vas je iznenadilo kada je netko usred sata naglo odjurio iz shale zalupivši vratima. Osjećaji koji se mogu javiti za vrijeme vježbanja vrlo su različiti, od nervoze i ljutnje do tuge i osjećaja neizmjerne sreće. Ponekad osjećaji provale iz nas tek kada nakon sata stignemo kući.

Emocionalna inteligencija jest sposobnost da jasno prepoznamo i imenujemo ono što osjećamo. U našoj prebrzoj svakodnevici rijetko kada se u miru stignemo baviti vlastitim osjećajima, a nažalost nismo ni ohrabreni jasno reći da osjećamo emocije koje se smatraju negativnima, poput ljubomore, zavisti, ljutnje ili osjećaja napuštenosti. Umjesto toga najsigurnije je reći: nisam dobro ili malo sam uznemirena. Često ni sami više ne razumijemo što se točno događa u nama. Uz to nam se stalno događaju stresne situacije, ponekad i prave traume. Sve se to pohranjuje negdje u našem tijelu.

Tijelo odražava osjećaje

Tijelo sve pamti, posebno svaku emotivnu povredu koju nismo mogli ili znali odraditi i pustiti. Držanje tijela uvijek otkriva kako se osjećamo. Ako pažljivije promatramo ljude oko sebe i ako pokušamo osvijestiti svoje vlastito držanje, lako ćemo uočiti kada je tijelo u obrambenom položaju. Podignuta ramena, tijelo nagnuto naprijed, ruke prekrižene ispred tijela i zatvoreno srce, znak su da se štitimo. Kada smo radosni, hodamo uspravno, otvorenog prsnog koša, izduženog vrata, opuštenih šaka. Svatko u svom tijelu pohranjuje emocije na drugačiji način, a dugotrajno blokirane emocije s vremenom stvaraju fizičku napetost tijela, krutost, bolne mišiće.

Joga je disciplina koja radi na svim razinama tijela. Uz ono vidljivo i opipljivo čvrsto tijelo postoji suptilno tijelo koje se sastoji od više slojeva. Pranički sloj sastoji se od energetskih kanala nadija i energetskih vrtloga čakri kojima se kroz fizičko tijelo kreće prana – životna energija. U emotivnom sloju suptilnog tijela nastaju osjećaji, a u mentalnom sloju događaju se sve automatske funkcije tijela, tu su instinkti i naše nesvjesno. U intelektualnom sloju događaju se sve svjesne odluke i tu se nalazi naš ego. Postoji i uzročno tijelo u kojem se pohranjuju vrlo istančane impresije našeg životnog iskustva u obliku karmičkih sjemenki. Različite ih tradicije joge potanko opisuju i klasificiraju na svoj način, no važna je činjenica da radeći na fizičkom tijelu, izvodeći asane, radimo na puno dubljim razinama svog bića.

Tehnikama disanja unijet ćemo u sve slojeve tijela više prane i time potaknuti strujanje kroz energetske kanale te pročišćavanje čakri. Vježbanjem asana stavljamo tijelo u određene položaje koji će pojačano usmjeriti kretanje prane prema ciljanim dijelovima tijela. Upravo zato se tijekom vježbanja događa da se iz određenog energetskog središta i grupe mišića oslobode nakupine osjećaja i različite vrste energetskih blokada, čak i onih tvrdokornih koje već godinama nosimo.

Kada smo u svakodnevnom životu izloženi stresu, aktivira se naš simpatički živčani sustav. Ako je stres prisutan dulje vrijeme, u tijelu će se povisiti razine hormona stresa – adrenalina i kortizola. Tijelo reagira bržim otkucajima srca, povišenim tlakom, ubrzanim disanjem. Više energije, krvi i kisika odlazi u velike mišiće tijela, u ruke i noge, pripremajući nas da izađemo na kraj s kriznom situacijom – reakcijom borbe ili bijega. Problem je u tome što smo vrlo često pod stalnim stresom, pa tijelo ostaje dugo u takvom stanju kroničnog stresa, što nas iscrpljuje, a može nas odvesti u stanje tjeskobe, depresije, pa i ozbiljnijih fizičkih bolesti. Vježbanjem joge aktivira se parasimpatički živčani sustav koji potiče odmor i obnovu tijela. Taj sustav snižava otkucaje srca i tlak, a krv se vraća u probavne i reproduktivne organe, čija funkcija nije bila nužna u kriznim situacijama. Mogli bismo reći da se tijelo vraća u fazu odmora i probavljanja, opuštenog stanja. Uz vježbanje asana, takav učinak imaju i vježbe disanja te meditacija. Polagano i duboko disanje daje nam mogućnost da osjetimo svoje suptilno tijelo i kretanje energije kroz tijelo. Disanje pojačava svjesnost i receptivnost suptilnog tijela, a time i svjesnost o vlastitim emocijama. Vježbanje joge tako će pročistiti stare emotivne blokade i u velikoj mjeri spriječiti nastanak novih.

Suze na prostirci

Kada se za vrijeme sata ili nakon njega naizgled niotkuda pojave snažni osjećaji, mogu nas posve preplaviti i nije nam jasno što se događa. Ispravno ćemo postupiti ako si dopustimo biti ranjivi. Svaka navala emocija, bez obzira o kakvom se osjećaju radi, znak je našeg napretka na putu osobnog i duhovnog razvoja. Dopustimo si dovoljno vremena da osjećaje otpustimo, a poslije možemo razmišljati o tome što smo doživjeli. Suze su odličan način da otpustimo hormone stresa, a istraživanja su pokazala kako i plakanje potiče stvaranje endorfina, tzv. hormona sreće. Nakon takvog emotivnog otpuštanja osjećamo se možda zbunjeno, ali i neizmjerno lakše. Čak nije ni važno kakvo se točno emotivno otpuštanje dogodilo, možemo biti sigurni da se dogodilo nešto za nas važno i oslobađajuće. U tom smo procesu opustili mišiće svog fizičkog i svog emocionalnog tijela.

Čak i ako tijekom sata joge ne doživimo navalu osjećaja, ne znači da se ništa ne događa. Možda ćemo držeći asanu osjetiti dosadu, možda se nećemo moći koncentrirati na to da pažljivo dišemo i budemo prisutni u tijelu. Neugoda izazvana mislima ili osjećajima također je znak da se počelo događati pročišćavanje. Važno je da ne odustanemo od vježbanja. Ako uživamo u joga položaju i u svom dahu, ako smo potpuno prisutni u trenutku, u svom tijelu i svim njegovim suptilnim slojevima, događa se pozitivno emotivno i fizičko osnaživanje.

Osjetljiva mjesta

Ako redovito vježbate jogu, već ste i sami uočili koja su vaša osjetljiva mjesta i gdje se u vašem tijelu skuplja najviše napetosti. Svatko u svom tijelu drugačije pohranjuje emocije, pa ne moraju iste asane izazvati kod svakog istu reakciju. Netko će se možda rasplakati u položaju pregiba prema natrag koji otvara srce, a netko istu reakciju može imati u asanama koje uvijaju kralježnicu. Sedam glavnih čakri, energetskih vrtloga u tijelu, protežu se od zdjeličnog poda do vrha glave. Čakre jesu povezane sa specifičnim emocijama. Stoga, ako osjetite da postoji posebno napeto mjesto u vašem tijelu ili se čak razvila neka fizička tegoba, uvijek je dobro znati koji bi osjećaji mogli biti u pitanju ili koje bi teme u ovom trenutku vašeg života mogle za vas biti posebno osjetljive i traže više pozornosti.

Zdjelica

U području zdjelice smještene su prve dvije čakre. Prva čakra, muladhara, povezuje se s elementom zemlje. Ona je sjedište osnovnog instinkta za preživljavanjem, potrebe za hranom i sigurnošću. Stoga je središte fizičke i emotivne stabilnosti. Druga čakra, svadisthana povezana je s elementom vode. Njen je zadatak dopustiti emotivnim i senzualnim energijama da neometano teku našim životom. Tu je izvor naših želja, kreativnosti, potrebe za intimnošću, seksualnost.

U te plodne vode našeg tijela nesvjesno pospremamo puno neodrađenih emocija. Kada se u području zdjelice nagomila previše potisnutih osjećaja, njihov će teret, u fizičkom smislu, ponijeti kukovi, koljena, donja leđa. S drugom su čakrom povezane sve vode našeg tijela, pa potiskujući suze, nesvjesno blokiramo energiju druge čakre, a time i sposobnost spontanog izražavanja kreativnosti i seksualnosti koja je i sama po sebi kreativna životna sila. To vodi i prema teškoćama u osobnim vezama, sputani smo u izražavanju osjećaja. Na koncu možemo osjetiti manjak osnovnog osjećaja sigurnosti u životu, živimo u stalnom grču.

Kada vježbamo asane koje će opustiti zdjelicu, otvoriti kukove, učiniti gipkima stražnje bedrene mišiće, na energetskoj razini otpuštamo svoj otpor prema životu. Kada otvorimo prvu čakru slobodnom protoku prane, polako nestaju duboki egzistencijalni strahovi i dobivamo više povjerenja u sebe. Osjećamo se dobro u svom tijelu, zadovoljni smo sobom, osjećamo se uzemljeno. Kada otvorimo drugu čakru, spontani smo, kreativni i otvoreni prema iskustvima intimnosti i seksualnosti. Druga čakra čini nas prilagodljivim životnim tokovima i otvorenim za raznolika iskustva koja donosi život.

Za otklanjanje emotivnih blokada iz zdjelice odlične su sve stajaće asane poput položaja trokuta i ratnika ili sjedeće asane poput sjedećeg pretklona s ispruženim nogama, položaj goluba ili postolara.

/sensa.hr/

Sadržaj o prilikama za mlade na stranici www.catbih.ba se prenosi u saradnji sa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI) projektom, koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Austrijske razvojne saradnje.