Kako da pronađete inspiraciju za učenje kada je lijepo vrijeme?

Budimo realni kome se još uči kada je napolju 20+ i kada sija sunce? Naravno da bismo radije sjedili negde napolju, u nekoj bašti, ali šta ako baš moramo da učimo?! Fakultetske obaveze i ispitni rokovi ne biraju vrijeme. Pa tako će se sigurno dogoditi da morate da spremate obiman ispit baš onda kada vam se ne uči i kada biste najradije uživali u slobodi.

  1. Planirajte unaprijed

Ukoliko znate šta vas očekuje u skorije vreme, biće vam lakše da se sa time na vrijeme pomirite i pripremite. Najbolji način je da napravite plan i da ga se striktno pridržavate. Tačno odredite vrijeme za učenje i planirajte sve ostale obaveze oko toga. Budući da ste već iskusni sa ispitima i učenjem, možete da procijenite koliko će vam vremena biti potrebno za pripremu tog ispita. Stavite do znanja svima da vas ne pozivaju u provod u vrijeme koje ste odredili za učenje, naročito ukoliko ćete lako da pokleknete i da ostavite knjige po strani.

  1. Nagradite sebe

Uvedite sistem nagrada. Sada kada ste napravili plan i učite po segmentima, nakon svakog savladanog segmenta nagradite sebe. To može biti neka sitnica poput kolača ili čak viđanja sa prijateljima i gledanja epizode omiljene serije. Bitno je da ustanovite rutinu, nakon svakog uspješnog zadatka slijedi nagrada. To će vam biti dodatna motivacija da završite sve na vrijeme i u predviđenom roku. Razmislite šta je to što će vas dodatno motivisati i samo naprijed!

  1. Naspavajte se

Sve ovo pada u vodu ukoliko ste nenaspavani! San je jedan od najznačajnijih faktora! Kao i svaki student vjerovatno nemate ustaljenu rutinu kada je riječ o spavanju. U periodima kada znate da vas očekuje naporno učenje potrudite se da uspostavite neku naviku da idete na spavanje i da se budite u određeno vreme. Bitno je da se naspavate. Ali budite pažljivi, pošto će vam biti potrebno nekoliko dana pa čak do 2 sedmice da se naviknete na novi ritam. Krenite sa privikavanjem na vrijeme. Neprospavana noć vam neće donijeti ništa osim umora.

  1. Zaboravite na društvene mreže

Potrudite se da „zaboravite“ na društvene mreže i ostalu sličnu razonodu, bar tokom tih perioda kada vam je potrebna sva koncentracija. Koliko god da smatrate da su društvene mreže bezopasne, pokušajte da ih „ostavite“ po strani kada učite. Prije svega iz jednostavnog razloga, dobićete na vremenu! Jednostavno stavite mobilni na silent i ugasite notifikacije.

  1. Trenirajte u pauzama

Pokušajte da pauze iskoristite za kratki trening i jednostavne vježbe. Fizička aktivnost je najbolji način da „osvježite“ tijelo i um. Pokušajte da umjesto sjedenja ispred TV ekrana ili telefoniranja tih pola sata – sat iskoristite za jednu brzu šetnju, vježbe istezanja, jedan krug biciklom…

– https://www.studentskizivot.com

Sadržaj o prilikama za mlade na stranici www.catbih.ba se prenosi u saradnji sa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI) projektom, koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Austrijske razvojne saradnje.