Kako djeca i omladina mogu ojačati nakon pandemije

Dva mjeseca “Korona zatvora” uveliko je oštetila i unazadila fizičku formu i zdravlje djece i omladine. Usljed nedostatka kretanja uzrokovanog vanrednim stanjem zbog pandemije, djeca i mladi su daleko ispod stanja u kojem su bila prije.


U periodu koji je pred nama, treneri i roditelji moraju biti veoma oprezni. Zašto?
Zato što su kod djece kondicioni parametri ispod minimalne pripremljenosti, zdravstveni parametri na granici prihvatljivosti i razvojni procesi usporeni. Upravo zbog ovog svega, roditelji i treneri moraju biti oprezni i pametno djecu i omladinu uvesti u trenažni proces i tako pokušati nadoknaditi izgubljeno i vratiti ih na ispravne postavke kako bi bili zdravi i spremni za njihove buduće napore koji ih očekuju u takmičarskom i općem životu.

Ukoliko trebate pomoć kako da riješite ove probleme, AK Novi Grad Sarajevo vam nudi neke od svojih najboljih programa, i ujedno vas pozivaju da se priključite u jedan od njih. “Atletska kondicija za djecu”, je program za uzrast do 16 godina koji ima za cilj da sportaše iz drugih sportova kvalitetno i stručno pripemi u svim atletskim peroformansama, kao što su ispravno trčanje, efikasno skakanje, pravilno bacanje i unapređenje opće kondicione forme s čim će biti efikasniji u svojim matičnim sportovima.

“Atletski trening” je program za mlade uzrasta od 13 i više godina koji se primarno žele baviti atletikom kako bi postizali vrhunske atletske rezultate, i sekundarno jer žele izgraditi svoje tijelo u najboljem obliku i tako postati atleta.

“Atletska škola” je program za djecu od 5 do 12 godina. U ovom programu djeca se osposobljavaju u svim baznim pokretima, uče se pravilnim tehnikama kretanja i unapređuju njihov fizički, psihički, radni i zdrastveni sistem u cjelini.

“Atleta je, simetrične građe, koji ne trenira primarno zbog estetike već radi funkcionalnosti tijela. To je tip kojem teži veliki broj vježbača zbog toga što je većini najprivlačniji i najpoželjniji, jednostavno jer je prirodan”, AK Novi Grad Sarajevo.

U zadnje vrijeme sve je veći trend biti atleta. Međutim to nije lahko i nije jednostavno za postići. To mogu samo oni koji su na vrijeme krenuli raditi na svom cjelokupnom sistemu i koji su uporni u tome. Ukoliko želiš sigurnu, zdravu i učinkovitu budućnost po pitanju psihofizičkih vrijednosti, onda put atlete je najbolji za tebe.