“Karavan mira” u Žepču i Doboju

U okviru USAID-ovog projekta PRO-Budućnost neformalna grupa mladih iz 5 gradova iz Bosne i Hercegovine organizirala je „Karavanu mira“. U okviru realizacije Karavane mira 15 mladih iz Doboja, Žepča i okolnih mjesta obišli su zgrade vjerskih institucija i spomen obilježja civilnih žrtava rata u ova dva grada. Tokom ovih posjeta imali su priliku razgovarati sa vjerskim službenicima, kako bi se upoznali sa običajima svake od religija, a također imali su priliku razgovarati i sa predstavnicima lokalnih vlasti u cilju informisanja šta lokalna zajednica radi na izgradnji trajnog mira.
PRO-Budućnost je USAID-ov projekat izgradnje mira i pomirenja među građanima i građankama svih etničkih i vjerskih skupina u Bosni i Hercegovini.
Projekat provodi američka humanitarna organizacija Catholic Relief Service (CRS) sa partnerima Caritasom BiH, Institutom za razvoj mladih (KULT), Forumom građana Tuzla (FGT), Helsinškim parlamentom građana Banjaluka (hCA) i Međureligijskim vijećem Bosne i Hercegovine.
Tokom boravka u Žepču „Karavan mira“ obišao je Ferhat-pašinu džamiju gdje su se upoznali sa historijatom objekta, ove religijske zajednice u Žepču i odnosu sa drugim religijskim zajednicama. Nakon sastanka i razgovora sa predstavnicima Medžlisa IZ Žepče, karavan je obišao i srpsku pravoslavnu crkvu Sv. Petke Pareskave.
U cilju ovog projekta je stvaranje bolje atmosfere za suživot i davanje počasti svim civilnim žrtvama rata. Općina Žepče je jedna od rijetkih u BiH koja ima zajednički spomenik za sve civilne žrtve rata, bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost. Prilikom posjete ovom spomen-obilježju, vijenac je pored „Karavane mira“ položila i delegacija Općine Žepče koju su činili načelnik Mato Zovko, predsjedavajući općinskog vijeća Muhamed Jusufović i ispred Udruženja civilnih žrtava rata općine Žepče Kenan Kahriman.
DSCN2460
Put „Karavane mira“ u Žepču je završen posjetom Crkvi Svetog Ante Padovanskog i razgovorom sa predstavnicma Župe Žepče.
Porukama mira i tolerancije sve tri religijske zajednice koje radom djeluju kroz Međureligijsko vijeće dali su odličan primjer saradnje i suživota koji je moguć u Bosni i Hercegovini.
Dugotrajni proces izgradnje pomirenja na ovim prostorima nema alternativu.
Prilikom posjete spomen-obilježju civilnim žrtvama u Grapskoj mladima se obratio i Aljo Hasanović, stanovnik Grapske koji je preživio strahote toga vremena i danas živi i održava ovo spomen-obilježje.
Kao i u Žepču, Doboj kao zajednica četiri velike religije ponudio je mladim učesnicima „Karavane mira“ bogatstvo različitosti.
Džamija Tinjak, crkva Presvetoga Srca Isusova, hram Rođenja presvete Bogorodice bili su sastavni dio putovanja mira. Nakon razgovora sa zamjenikom gradonačelnika Doboja, Vladom Blagojevićem, položen je vijenac i na spomen-obilježje civilnim žrtvama rata u Doboju, koje se nalazi u gradskom parku.
DSCN2601
Saradnja organizacija, kao i učešće mladih u projektima od društvenog značaja koji jačaju povjerenje i pomirenje na ovim prostorima je dugoroćni cilj ovog projekta.
Gradnja mostova pomirenja nema alternativu.
 
(mladi.org)