Kako emocionalna pismenost doprinosi poslovnom uspjehu?

Određena istraživanja su pokazala da osobe sa razvijenijom vještinom emocionalne pismenosti imaju preduslove da budu uspješniji u poslu kojeg obavljaju i da je to jedna od važnijih vještina koja doprinosi lakšem prilagođavanju promjenama i uspješnijoj komunikaciji sa saradnicima.

Ako vam je emocionalna pismenost visoko razvijena:

  • Lakše ćete podnositi stres i pritisak – ova sposobnost zahtijeva sposobnost upravljanja emocijama i  bolje razvijene mehanizme suočavanja koji su uspješni čak i u vrlo teškim situacijama.
  • Bolje ćete razumijeti druge ljude i sarađivati sa njima  – u timskom radu jako je važno razumijeti druge, a ova vještina vam omogućava izgradnju dobrih odnosa sa osobama koje imaju i „najrazličitije moguće“ osobine.
  • Dobro ćete slušati u komunikaciji  – sposobnost aktivnog slušanja i reagovanja na druge je neophodna u radnom okruženju što je svakako preduslov za uspješnije međusobne odnose.
  • Bićete otvoreniji su za povratne informacije – u poslovnom okruženju je veoma važno biti otvoren i bez odbrambenog stava te biti sposoban čuti a potom i uvažiti  (kada je potrebno) povratne informacije o vašem radu što je često važno za napredak.
  • Znaćete prepoznati osjećanja drugih – poslovna saradnja ne uključuje samo praktične zadatke već je jako važno adekvatno reagovati i na emocije kolega u timu, jer će se tako isti osjećati „više poštovanim“ što opet vodi izgradnji boljih odnosa što utiče na uspješnije obavljanje radnih zadataka.
  • Drugi će vas rado slijediti – ako stvari krenu loše , ako ne idu po planu, bićete manje frustrirani i veća je vjerovatnoća da ćete se „izdići“ iz takve situacije, a takođe ćete lako zadobiti i poštovanje kolega koji će vas poželjeti slijediti.
  • Donosićete  promišljenije odluke – zbog sposobnosti da se vide stvari iz tuđe perspektive,   možete donositi bolje pretopstavke o tome kako će određene odluke uticati na druge. To rezultuje boljim odlukama u cjelini te se bolje predviđaju i umanjuju negativne posljedice.

Ovo je više nego dovoljno razloga da već danas počnete da unapređujete emocionalnu pismenost i vidjećete da će vam se višestruko „isplatiti“.
/japreduzetnik.com/