Kako prepoznati i spriječiti govor mržnje?

#Prepoznaj Govor Mržnje

Sve napisano ili izrečeno tako da stvara prezir prema određenoj osobi ili grupi osoba, doprinosi rađanju i održavaju negativnog stereotipa i predrasude, potiče diskriminaciju i neprijateljstvo, poziva na osudu okoline prema određenoj osobi ili grupi, izaziva osjećaj straha, nesigurnosti i ranjivost kod osoba koje su metom govora, te upućuje prijetnju osobi ili osobama (grupi) koje su predmetom govora mržnje.
Posebno opasan segment govora mržnje je to što kod velikog broja građanja može stvoriti osjećaj opravdanosti takvog ponašanja prema osobi ili grupi koja je meta govora mržnje i nekažnjivosti za učestvovanje u daljoj stigmatizaciji.

#Žrtva

Listu mogućih razloga za govor mržnje nemoguće je do kraja predvidjeti, ali je moguće grupirati najčeće razloge za govor mržnje koji izaziva bojazan i potrebu za snažnom reakcijom svih uključenih u zaštitu ljudskih prava i borbu protiv diskriminacije.
Nacionalna, etička, vjerska ili rasna pripadnost, jezik kojim govoriš, spol kom pripadaš, seksualnost koju osjećaš, posebno zdravstveno stanje ili tjelesne karakteristike, drugo ili drugačije mišljenje i uvjerenje, društveno porijeklo ili neko drugo osobno svojstvo koje posjeduješ, su najčešći osnovi za govor mržnje koje susrećemo.

#Spriječi #Govor Mržnje

U doba globalizacije i potpune dostupnosti informacije, ne postoji okvir i zakon koji će omogućiti potpunu dosljednost u prepoznavanju i kažnjavanju govora mržnje. Ono što postoji – postoji svijest, zrelost i odgovornost svake pojedinke i pojedinca za izrečenu, napisanu i u javnost poslanu riječ. Društvenom osudom govora mržnje i svjesnom odlukom da ne učestvuješ u kreiranju, širenju i toleriranju govora mržnje činiš ovo društvo boljim.
Na taj način poštuješ moje ljudsko pravo ali i radi za svoju budućnost i omogućavaš poštovanje vlastitog ljudskog prava.

Izvor: Konferencija povodom obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava Sarajevo, decembar 2016.godine