Kako se uspješno pripremiti za razgovor za posao?

Mnogi kandidati otići će na razgovor za posao iz znatiželje, iako nisu pretjerano ‘zagrijani’ za ideju da rade kod tog konkretnog poslodavca. Potrudite se kvalitetno pripremiti kako ne biste uzalud trošili svoje i poslodavčevo vrijeme.

Treba li vam ‘bilo kakav posao’ imajte na umu da poslodavac neće biti oduševljen vašim stavom. Zamislite da ste vlasnik tvrtke i zapošljavate: kakvo bi bilo vaše mišljenje o kandidatima koji vam dolaze na razgovor za posao, a ne znaju niti čime se vaša tvrtka bavi ili su ovdje zato jer im treba ‘bilo što’?

Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da razgovor za posao pretvorite u ugodno iskustvo:

1) Dotjerajte se

To ne podrazumijeva skupu odjeću ili trošenje novca na novu odjeću. Budite uredni i čisti, ne pretjerujte sa šminkom, obucite odjeću koja je primjerena razgovoru za posao, ali i u kojoj se osjećate ugodno. Razgovori za posao dovoljno su stresni i bez neudobne odjeće (i obuće).

2) Istražite tvrtku

Neki kandidati, pogotovo mladi, uporno zaboravljaju napraviti ‘domaću zadaću’ i proučiti rad tvrtke na čiji su se oglas prijavili. Nema neugodnije situacije nego kada vas poslodavac pita “Što znate o našoj kompaniji?”, a vi ne znate reći dvije jednostavne rečenice ili navesti dva proizvoda/aktivnosti. Svi uspjesi koje ste naveli u svom životopisu trenutno padaju u vodu ukoliko ne znate odgovoriti na ovo pitanje!

3) Budite točni

Ukoliko znate da ste skloni kašnjenju radije dođite na razgovor i 15 minuta ranije nego da toliko kasnite. Ukoliko kasnite na razgovor ili su vam iskrsnuli drugi planovi nazovite poslodavca i objasnite  mu situaciju. Nema ničeg goreg od kandidata koji se uopće nije pojavio u dogovorenom terminu. Zbog takvog ponašanja poslodavac će vas sigurno zapamtiti, ali ne u dobrom kontekstu.

4) Ponesite kopiju životopisa

Iako poslodavci imaju vaš primjerak životopisa, ponekad se može dogoditi da ga neće ponijeti na razgovor za posao. Ili će na razgovoru za posao biti više ispitivača, a samo jedan će imati primjerak životopisa. U takvim situacijama nije loše ponuditi vlastite kopije. U svakom slučaju pokazat ćete da ste na razgovor došli pripremljeni.

5) Čvrst stisak ruke i kontakt očima

Ovo bi već trebali znati i vrapci na grani, ali nije loše ponoviti. Ponekad možete stvarno biti jako zbunjeni ili osjećati veliku tremu prije razgovora za posao, zbog čega vam ovakvi detalji nesvjesno mogu promaknuti. Upravo u tim prvim trenutcima kada je trema najviše izražena teško je ostati koncentriran na sitnice, ali ipak pokušajte, jer je neverbalna komunikacija jednako bitna kao i sve ono što ćete reći tijekom razgovora.

6) Proučite potencijalna pitanja

U pripremi za razgovor kandidati nerijetko očekuju teška pitanja pa smetnu s uma ona jednostavna. Na kraju im upravo takva pitanja tijekom razgovora zadaju najviše problema. “Recite mi nešto o sebi?” i “Zašto ste otišli s prethodnog radnog mjesta?” pitanja su na koja tijekom pripreme možda nećete obraćati previše pažnje, a upravo su to pitanja koja o vama govore više od ijednog drugog te koja vam daju jedinstvenu priliku da se predstavite u najboljem svjetlu.

7) Pripremite nekoliko pitanja za poslodavca

Može se dogoditi da vam poslodavac samoinicijativno ispriča sve o kompaniji i prije nego što ste imali priliku postaviti pitanje. Ipak, to je više iznimka nego pravilo. Uvijek je dobro pripremiti jedno ili dva pitanja za poslodavca. Ukoliko se dogodi da je poslodavac ipak dao odgovore prije nego što ste postavili pitanje, nemojte paničariti.

Razgovor za posao je dijalog. To znači da biste tijekom razgovora trebali aktivno slušati što poslodavac govori, kako biste mogli postaviti podpitanje. Nažalost, u takvim situacijama većina kandidata pod tolikim je pritiskom da su više koncentrirani na sljedeće što oni imaju za reći, umjesto na informacije koje im poslodavac daje. Upravo je postavljanje podpitanja tijekom poslodavčevog monologa dobra prilika da ‘savladate’ taj problem: osim što ćete se na taj način prisiliti aktivno slušati, monolog ćete pretvoriti u dijalog. To će doprinijeti stvaranju opuštenije atmosfere tijekom intervjua, kako za vas tako i za poslodavca.

8) Budite skromni

Ponekad se čini da razgovor za posao nije ništa drugo nego beskrajan monolog o samome sebi. Ipak, nikad nećemo reći da idemo na ‘monolog za posao’ već na ‘razgovor’, što podrazumijeva dijalog. Dijalog stvara ugodniju atmosferu. Pokušajte razgovor za posao pretvoriti u dijalog postavljanjem pitanja poslodavcu. Jednako tako, dozvolite da vama poslodavac postavlja podpitanja, umjesto da odgovarate ‘u jednome dahu’. Još uvijek imate dovoljno prostora da kažete sve bitno o sebi, ali istovremeno ostavljate dojam skromne osobe, a skromnost je vrlina.

9) Dokažite da ste spremni za posao

U oglasu za posao vrlo je bitno detaljno proučiti ‘opis posla’. Svaki pojam koji vam u oglasu nije dovoljno jasan dodatno istražite. Promislite kako se vaše dosadašnje radno iskustvo nadovezuje na ono što potencijalni poslodavac očekuje. Ukoliko ne možete zapamtiti sve informacije, napravite bilješke koje ćete ponijeti na razgovor. Potrudite se da u njima navedete što više konkretnih primjera koje vrijedi istaknuti.

10) Pozitivan stav

Nitko ne očekuje da budete euforični i da vaš entuzijazam ‘zarazi’ cijelu prostoriju. Ali jednako tako, nitko ne želi razgovarati s namrgođenom ili osobom koja ne pokazuje nikakve pozitivne emocije. Opuštena ramena i ruke, smireno držanje (bez nervoznog ‘tapkanja’ nogom ili pucketanja prstima), duboko disanje…sve su to znakovi koji pokazuju da imate pozitivan stav. Ako se povrh svega toga s vremena na vrijeme nasmiješite, pravi ste profesionalac u slanju pozitivne energije sugovorniku.

11) Znate kada je razgovor završio

U jednom trenutku počet ćete osjećati da se razgovor bliži kraju. To može biti zato jer vam se čini da ste prokomentirali sve bitne teme ili će poslodavac sam dati do znanja da je razgovor završio. U takvim situacijama nije loše iskoristiti priliku za ‘finalnu riječ’. Baš kao što u američkim tv serijama odvjetnici iznose zaključne misli pred porotom, i vi možete u kratkim crtama podsjetiti poslodavca na sljedeće:

  • zahvaliti na prilici za razgovor
  • istaknuti da se veselite povratnoj informaciji
  • naglasiti da bi vam bilo drago raditi ovaj posao jer mislite da ćete se odlično uklopiti/imate relevantno radno iskustvo/ideje koje bi mogle doprinijeti poslovanju/.

Jedna ili dvije rečenice ovakve vrste biti će sasvim dovoljne da ostavite odličan završni dojam te da podsjetite poslodavca na bitne činjenice koje ste istaknuli tijekom razgovora.

Ukoliko mislite da je ovo previše ‘američki’ stil i jednostavno niste osoba koja bi se osjećala ugodno izgovarajući ove rečenice, barem pristojno zahvalite poslodavcu na razgovoru i vremenu koje je izdvojio za razgovor, a kada dođete doma sastavite kratku završnu riječ koju ćete poslodavcu poslati mailom. Vjerujte, ne postoji poslodavac kojem se takva gesta ne bi svidjela!

Izvor: hubpages.com

 

Sadržaj o prilikama za mlade na stranici www.catbih.ba se prenosi u saradnji sa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI) projektom, koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Austrijske razvojne saradnje.