Kako spriječiti anskioznost nakon samoizolacije

Stručnjaci pojašnjavaju kako se izboriti s potencijalnim problemima pri napuštanju samoizolacije.
Kako anksioznost i brige utiču na naš mozak? - UNIQORNER
Postepeni, laganiji povratak svakodnevnici
Za početak organizujte druženja s vama bliskim osobama, odnosno s onima kojima vjerujete i pred kojima možete ‘biti vi’. Postepeno, preporučuju stručnjaci, proširite krug ljudi te se suočite s osobama, ali i situacijama koje vas čine tjeskobnim. Na taj način omogućit će vam se lakše prevazilaženje neugodnih situacija. Ipak, ukoliko još uvijek niste spremni za face-to-face suočavanje, svakodnevno komunicirajte telefonom ili putem video poziva. Možda vas to ponuka na grupne razgovore ili čak i na ljubavni sastanak, piše Healthline.com
U glavi zamislite i prejudicirajte neugodne situacije
Prije samog izlaženja vani i susreta s osobama, u glavi napravite plan kako biste voljeli da susret izgleda. Npr. ukoliko planirate susret s nepoznatim osobama, osolobodite se neugodnih misli. Nemojte razmišljati na način da im se nećete svidjeti. Objasnite sebi da ste u sličnoj situaciji, te da će vam prethodna izolacija potencijalno biti zajednička tematika.
Strah je dopušten – dopustite ga samom sebi
Može vam se činiti da druge osobe nemaju problem ‘povratka u svakodnevnicu’, ali svaka osoba je individua za sebe, te se svako na svoj način bori s problemima. Podijelite svoje strahove s vama bliskim osobama. Možda se na taj način poistovjetite i sa tuđim problemima.
Medicinski savjetnici, uz navedeno, preporučuju da se posvetite vježbama disanja, da, koliko ste u mogućnosti, postanete otvoreniji kada je u pitanju dijeljenje emocija, te da, u krajnoj liniji, bez sprege potražite profesionalnu pomoć.