Koncert: Ansambl SA Sinfonietta

Publika u Sarajevu, u subotu, 15. jula, imala je priliku da posluša koncert na kome su nastupili istaknuti domaći umjetnici: Aida Čorbadžić – primadona Opere Narodnog pozorišta Sarajevo i gudački ansambl SA Sinfonietta, koji okuplja profesionalne umjetnike –  Alma Dizdar (violina), Tamara Arsovski (violina), Marko Simović (violina), Aida Deljkić (viola) i Belma Alić (violončelo).

Ovaj koncert, kao dio programa Summer Festa 2023 Turističke zajednice Kantona Sarajevo, održan je u jednom od najljepših prostora na otvorenom, u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine. Ugled umjetnika, koji su ovim koncertom samo potvrdili svoje visoke umjetničke domete i kvalitet, te zanimljiv repertoar sa djelima Josepha Haydna, Reinholda Glièra, Antonija Vivaldija, Georga Friedricha Händela, Pēterisa Vasksa i na bis Geroga Gershwina, privukli su za ovaj muzički žanr (mora se reći) neuobičajeno mnogo posjetilaca: ne samo da su bila popunjena sva sjedeća mjesta, nego su mnogi koncert ispratili stojeći ili sjedeći na podu.

Raduje da su ovom koncertu, pored domaće publike prisustvovali i inostrani gosti Grada i da su svi s pažnjom poslušali izvedbu ne samo poznatih, nego i kod nas rijetko ili nikada izvođenih djela i da su toplim aplauzom i ovacijama ispratili naše umjetnike.

Novina na ovom koncertu bila je i moderacija muzikologinje Maje Baralić-Materne, koja je svojim komentarima približila kompozicije slušaocima, što je, također, naišlo na dobar prijem.

Koncert ansambra SA Sinfonietta pokazao je da imamo odlične umjetnike, zahvalnu i zainteresovanu publiku, a da li će biti ponovljen – što je bilo jedno od pitanja – zavisiće od podrške i razumijevanja za ovakve vrste programa, koji nisu samo kulturnog, nego i edukativnog karaktera.

 

 

 

„Ova objava je nastala u okviru Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI) projektom, koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Austrijske razvojne saradnje.“