Pokrenuta inicijativa “Pronađimo zajedno rješenja: Čist zrak u Sarajevu!”

U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana čistog vazduha za plavo nebo, 7. septembra, Udruženje “Resursni Aarhus centar u BiH”, odnosno Eko HUB Sarajevo pokrenuo je inicijativu “Pronađimo zajedno rješenja: Čist zrak u Sarajevu!” putem koje je osmišljeno takmičenje za učenike srednjih škola u Sarajevu.

Pokrenuta inicijativa za čist vazduh u Sarajevu

“Imajući u vidu problem aerozagađenja s kojim se suočava regija, a naročito Sarajevo, koje je posljednje dvije godine bilo i najzagađeniji grad u svijetu, u sklopu projekta ‘Misli o prirodi!’ koji finansira Vlada Švedske, a implementira Centar za promociju civilnog društva (CPCD), Eko HUB Sarajevo je pozvao učenike srednjih škola u Sarajevu i Istočnom Sarajevu da osmisle praktično rješenje. Najbolji će za ponuđeno rješenje biti i nagrađeni”, navodi se u saopštenju Aarhus centara.
Kako još navodi, pozivu za učešće u takmičenju su se odazvali učenici – Prve gimnazije, koji će predstaviti ukupno tri idejna projekta, učenici Srednje škole za okolinu i drvni dizajn, koji će predstaviti ukupno dva idejna projekta pod sloganom “Budimo eko da bi bili neko”: Ambasadori čistog vazduha  i Reciklažom do zdrave okoline, kao i učenici Maarif Schools of Sarajevo, koji će predstaviti ukupno tri idejna projekta.
Radi se o projektima – Filter vazduha na osnovu hemijske magle, uz prečišćivač otpadnih voda/supstanci, Prečišćivać vazduha na osnovu vodene pare, uz prirodni mikrobiološki filter onečišćene vode i Zeleni krovovi grada Sarajeva.
Tokom ovog takmičenja planirano je da svaka škola-učesnica predstavi do pet posebnih idejnih projekata koji bi ponudili učenici drugog i trećeg razreda, a koji se odnose na pružanje rješenja za zaštitu i poboljšanje čistoće vazduha u Sarajevu.
Glavni cilj ovog takmičenja je edukacija učenika kroz praktično rješavanje problema zagađenja vazduha, podizanje svijesti u pogledu kvaliteta vazduha i uticaja na zdravlje pojedinaca.
Predstavljanje prijavljenih kandidata i škola učesnica, kao i početak takmičenja organizovano je  simbolično danas u Vilsonovom šetalištu.
Nakon toga, do 3. novembra učenici će imati vremena da osmisle i opišu praktično rješenje, koje će predstaviti tokom posljednjeg dana takmičenja i to 3. novembra, za Svjetski dan čistog vazduha, a kada će se proglasiti pobjednik/ca i uručiti vrijedne nagrade.
“Učenicima se ovim takmičenjem ostavlja prostor da sami osmisle najbolje rješenje, koristeći svoje talente i maštu, kako bi predstavili idejni projekat za koji oni smatraju da će najbolje odgovoriti problemu zagađenja vazduha u Sarajevu. Od učenika se očekuje da posljednjeg dana takmičenja predstave: opis praktičnog rješenja u formi maketa ili vizuelne prezentacije bazirane na istraživanju, koji se zatim može realizovati u praksi. Na ovaj način mladi se motivišu i pozivaju da se aktivno uključe u proces zaštite okoline/životne sredine”, istakla je Sunčica Kovačević, projektna asistentkinja Udruženja “Resursni Aarhus centar u BiH.”
(nezavisne.ba)