Sarajevo od danas krasi mural “Izlječenje”: Podsjetnik na redovnu brigu o zdravlju (VIDEO)

Danas je u Sarajevu, u ulici Obala Maka Dizdara završeno oslikavanje murala “Izlječenje” nastalog u sklopu inicijative “Moj krug podrške”.
Simbolično, oslikavanje murala počelo je krajem oktobra, Međunarodnog mjeseca borbe protiv karcinoma dojke, s ciljem da nas tokom cijele godine podsjeća kako je potrebno na vrijeme početi brinuti o svom zdravlju, ali i pomoći onima koji su oboljeli.
Sarajevo: Mural „Izlječenje“ kao podsjetnik na redovnu brigu o zdravlju
Karcinom dojke smatra se jednim od najučestalijih malignih obolijenja kod žena, a visok procenat smrtnosti uzrok je neodlaska na mamografski pregled, jer otkrivanje karcinoma dojke u ranoj fazi, uz adekvatnu dijagnostiku i liječenje povećava šansu za izlječenjem.
Oslikavanje murala je počelo krajem oktobra
Kampanja “Moj krug podrške”, koju su u cilju osnaživanja zdravlja žena i rane prevencije karcinoma dojke pokrenuli UniCredit Bank, kompanija Visa i udruženje “Think pink – Zajedno smo jedno”, ima za cilj ukazati na važnost podrške i brige o ženskom zdravlju kroz redovne preventivne preglede. Iz tog razloga, umjetnik Benjamin Čengić odlučio se na zidu zgrade u ulici Obala Maka Dizdara ilustrirati lik grčke božice zdravlja Higije koja odražava snagu i odlučnost u borbi protiv ove opake bolesti.
“Nakon šest dana predanog rada ovo umjetničko djelo od danas krasi 50 m2 fasade na zgradi duž sarajevske Obale Maka Dizdra. Počeli smo sa skicom nacrtanom na papiru dimenzija 60×30 cm, a bojenjem ružičaste lente danas smo završili oslikavanje zida dimenzija 9×5 m. No ovaj mural je poseban i po tome što je njegov nastanak bio proces u kojem sam mnogo naučio ali i uživao”, poručio je Benjamin Čengić, autor murala “Izlječenje“.
Podaci Svjetske zdravstvene organizacije govore da u svijetu godišnje od karcinoma dojke oboli između dva i tri miliona žena, a umire više od pola miliona. Obilježavanjem Međunarodnog mjeseca borbe protiv karcinoma dojke, UniCredit Bank, kompanija Visa i udruženje “Think pink – Zajedno smo jedno”, različitim aktivnostima i manifestacijama nastoje potaknuti i povećati svijest populacije o učestalosti i težini ovog oboljenja.
Sarajevo: Mural „Izlječenje“ kao podsjetnik na redovnu brigu o zdravlju
Karcinom dojke smatra se jednim od najučestalijih malignih obolijenja kod žena Karcinom dojke smatra se jednim od najučestalijih malignih obolijenja kod žena.
Tako je već početkom septembra kroz niz aktivnosti počelo prikupljanje sredstava koja će osigurati besplatne mamografske preglede širom Bosne i Hercegovine, u nadi da se što većem broju žena omogući lakši pristup zdravstvenoj pomoći.

(Izvor: bhrt,ba)
Još uvijek nije kasno da se pridružite inicijativi “Moj krug podrške“ na unicredit.ba, jer za svako plaćanje Visa karticama UniCredit Bank, izdvaja 1KM u fond “Zajedno smo jedno“ čime osiguravamo besplatne mamografske preglede za žene u Bosni i Hercegovini.
(klix.ba)

Posljednji postovi