Sarajevo – Besjede o obrazovanju!

Proteklih godinu dana, a paralelno sa pronalaženjem načina kako što kvalitetnije realizirati nastavu u vrijeme pandemije, počeo je i jedan drugačiji koncept borbe za poboljšanje obrazovanja u Bosni i Hercegovini pod nazivom: “Besjede o obrazovanju”.
Imajući u vidu sve probleme sa kojima se sistem obrazovanja suočava proteklih trideset godina, kao i znanje o posljedicama kojih smo svakodnevno svjedoci, Nedim Krajišnik, izvršni direktor Centra za obrazovne inicijative Step by Step, i Namir Ibrahimović, profesor književnosti naroda BiH i bosanskog jezika i trenutni direktor OŠ „Safet beg Bašagić“ u Sarajevu, su goruće probleme obrazovanja stavili u fokus na način da se o njima priča ako treba i satima, što nažalost nije slučaj sa prostorom u medijima ni na sjednicama obrazovnih vlasti.

„Besjede o obazovanju“ nastale su iz potrebe i želje da djeca u Bosni i Hercegovini dobiju kvalitetne učitelje i nastavnike, a do sada su imale više od osamdeset emitovanih sati. Fokus emisija je dijete, njegovo obrazovanje i njegova budućnost.
Suočeni sa problemima i izazovima koje je pred njih postavilo stanje pandemije, Centar za obrazovne inicijative Step by Step je morao reagovati brzo kako bi pružili podršku nastavnicima u realizaciji nastave u novim okolnostima.
„Postavili smo sebi jedno bazno pitanje koje kaže: Koja je naša uloga generalno u Zajednici inovativnih nastavnika Step by Step, pogotovo u vremenu krize? Ako smo zajednica, onda pružamo podršku jedni drugima“ – ispričao je Nedim Krajišnik, uvodeći nas u priču kako su nastale „Besjede o obrazovanju“ i pojasnio da su nakon dvije sedmice postavljanja terena krenuli u sveobuhvatnu podršku nastavnicima i nastavnicama, od metodičke do rasprava o ocjenjivanju.
Aktivnosti za podršku održavale su se više puta tokom dana, gdje se razmijenilo mnoštvo ideja o tome kako nastava treba da izgleda i gdje se povezalo više od hiljadu nastavnika i nastavnica iz Bosne i Hercegovine i iz regiona.
„Imali smo aktivnosti više puta dnevno za našu Zajednicu, a onda nam je sinula ideja da mi već 15 godina imamo pristup svim brilijantnim umovima u obrazovanju, što iz BiH, što iz regiona i svijeta, i tu privilegiju i luksuz jednostavno nismo htjeli zadržati samo za sebe. Odlučili smo da te razgovore, u skromnom formatu, preko Zoom-a, u prvoj sezoni objavimo bez neke posebne strukture. Jedino što smo znali u tom momentu je da ćemo pričati isključivo o obrazovanju“ – govori Nedim, jedan od voditelja „Besjeda“ i dodao da je sve bilo usmjereno ka obrazovanju i da su gosti, bez obzira iz koje branše dolazili, imali za cilj da pruže podršku nastavnicima i nastavnicama.
Namir Ibrahimović je bio jedan od prvih gostiju „Besjede o obrazovanju“. Shvativši kvalitet i značaj emisija odlučio je da pomogne, a ubrzo nakon toga našao se i u ulozi voditelja.

“Iako je obrazovanje dominantna tema, sve i jedna emisija je drugačija. Vrlo rijetko ponovimo neke stvari, naglasimo ih da su takve ali iz potpuno drugog ugla” – pojašnjava Namir i naglašava kako je osnovna karakteristika „Besjeda“ da su i voditelji i gosti vrlo opušteni i da nisu ograničeni vremenom.
Emisije se uglavnom rade uživo, a u goste su pozivani stručnjaci iz različitih branši.
„Svaki gost „Besjeda“ je sa zadovoljstvom prihvatio poziv, dao svoje mišljenje i podijelio znanja i iskustva sa gledateljima“ –  te dodaje da su proteklih godinu dana imali širok dijapazon osoba koje su pričale isključivo o obrazovanju.
Od naših sagovornika smo saznali da će se emisije nastaviti, da bi već od juna trebala ići jedna emisija sedmično, te da su rezultati dosadašnjih napora naišli na pozitivne reakcije.
„Kada pogledate sve, od prve do posljednje epizode, vidjet ćete sav napredak koji mi doživljavamo. U tehničkom smislu napredak nam je da smo od jedne web kamerice došli do toga da sada sa pet kamera radimo „Besjedu o obrazovanju“ – ispričali su nam voditelji emisije i naglasili kako su i sami tokom novih izazova mnogo toga naučili, što je i jedna od bitnih vrijednosti obrazovne avanture u koju su se upustili.
Ispričali su nam kako bi bilo idealno ako bi sa njihovim napretkom u radu ujedno rasla i podrška kako onih koji donose važne odluke u obrazovnom sistemu, tako i roditelja čija su djeca fokus svake emisije.

„Namjera nam je raditi i dalje, boriti se za poboljšanje kvalitete obrazovanja u Bosni i Hercegovini“ – odlučni su naši sagovornici koji za realizaciju novih „Besjeda o obrazovanju“ planiraju putovati u mnoga mjesta BiH, pa čak i van granica naše zemlje.
U svojim planovima imaju i jednu jako interesantnu zamisao, a to je da uđu u Guinnessovu knjigu rekorda.
“Želja nam je da u narednom periodu o obrazovanju u kontinuitetu razgovaramo duže od 39 sati i tako oborimo Guinnessov rekord” – najavili su, naglašavajući da bi ta emisija bila realizirana u audio podcastu.
Borba za bolje obrazovanje u Bosni i Hercegovini traje skoro trideset godina. Mnogo je brilijantnih umova koji žele pomoći i dati doprinos poboljšanju sveukupne slike, ali isto tako ima i onih kojima stanje urušavanja sistema odgovara.
„Besjede o obrazovanju“ imaju cilj da potaknu razgovore i donesu što više dobrih odgovora kako bi mališani u školskim klupama konačno dobili ono što zaslužuju, a to je kvalitetan nastavni kadar koji će im dati krila da sebi prave bolju budućnost.
Sve o Besjedama možete pratiti preko Facebook stranice https://www.facebook.com/Besjede
 
(Tanja Cerić/mionama.ba)