Konkurs za interkulturalnu omladinsku pjesničku nagradu „Milan Dunđerski”

Na inicijativu profesora Milana Đorđevića, Narodna biblioteka Srbobran je 2019. godine ustanovila pjesničku nagradu „Milan Dunđerski”. Godinu dana ranije objavljena je dvojezična srpsko-mađarska knjiga izabranih pjesama Milana Dunđerskog „Pesnik je poput Prometeja–A kolto akar Prometheusz”, koju su uredili Milan Đorđević i dr Hargita Futo Horvat, a drugo, dopunjeno izdanje je izašlo iz štampe početkom ove godine.

Namjera osnivača nagrade je da trajno sačuva uspomenu na uglednog zavičajnog pjesnika i humanistu, te podstakne međunarodnu interkulturalnu saradnju omladine u nadnacionalnoj zajednici slobodnog umjetničkog duha. Ovom odlukom biblioteka u Srbobranu nastoji da progresivno i kontinuirano daje doprinos principijelnoj odbrani i afirmaciji autentičnih književno-estetskih kvaliteta i univerzalnih ljudskih vrijednosti ostvarenih u poeziji darovitih mladih pjesnika, koji pišu na srpskom, mađarskom, hrvatskom, bunjevačkom, crnogorskom i bosanskom jeziku.

Nagrada „Milan Dunđerskiˮ će sljedeće godine biti dodjeljena četvrti put za umjetnički najuspeliju i humanistički misaono najdublju neobjavljenu pjesmu napisanu na srpskom, mađarskom, hrvatskom, bunjevačkom, crnogorskom i bosanskom jeziku u dvije kategorije: za učenike srednjih škola i studente u zemlji i inostranstvu.

Nagrađeni autori, o kojima će odlučivati članovi žirija iz reda stručnjaka afirmisanih na polju književnosti, će dobiti diplomu, dvojezičnu knjigu o Milanu Dunđerskom i novčanu nagradu, a pjesme će im biti objavljene u književnim časopisima.

Konkurs je otvoren do 31. decembra 2022., a nagrada će biti dodjeljena na svečanoj ceremoniji u Srbobranu/Sentomašu februara 2023, na dan pjesnikovog rođenja.

Zainteresovani autori na konkurs mogu da pošalju najviše dvije svoje neobjavljene pesme na sljedeću imejl adresu: tekasrb@stcable.net, s naznakom „Za pjesnički konkurs”.

Pjesme napisane fontom Times New Roman (veličina slova 12), ćiriličnim ili latiničkim pismom, treba poslati u dva odvojena Word fajla: u prvom su pjesme potpisane šifrom, a u drugom je rješenje šifre, koje mora da sadrži ime i prezime, adresu, broj telefona, imejl adresu, naziv i sjedište srednje, ili visokoškolske ustanove koju autor pohađa.

Kontakt za dodatne informacije: 021 730 185 (Andrea Pinter, direktorka Narodne biblioteke Srbobran), i Fejsbuk profil Narodna biblioteka Srbobran.

 

Sadržaj o prilikama za mlade na stranici www.catbih.ba se prenosi u saradnji sa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI) projektom, koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Austrijske razvojne saradnje.

Posljednji postovi