“Kuća dobrih tonova” iz Srebrenice dobitnik granta Kreativna Evropa

Desk Kreativna Evropa za BiH okupio je šest ustanova i organizacija koji su dobitnici grantova “Kreativne Evrope” među kojima je po prvi put i jedna organizacija iz Srebrenice – “Kuća dobrih tonova”.
“Kuća dobrih tonova” će u partnerstvu s organizacijama iz Austrije, Grčke i Slovačke, a uz podršku Fonda “Kreativna Evropa” u naredne dvije godine realizovati projekat “Songs for Europe”.

Time je „Kuća dobrih tonova” iz Srebrenice postala jedna od pet organizacija iz Bosne i Hercegovine koje su dobile podršku Fonda „Kreativna Evropa“ za realizaciju projekata kulturne saradnje.
Izvršni direktor “Kuće dobrih tonova”, Ismar Porić prisustvovao je svečanoj promociji projekata u Sarajevu i tim povodom izjavio kako je za bh. društvo bitno da se o Srebrenici u Evropi govori u jednom posve novom i pozitivnom kontekstu.
“Iznimno je važno biti dio jednog velikog međunarodnog projekta i dio tima koji radi na kreiranju jednog novog pristupa muzičkoj edukaciji i pritom to raditi iz Srebrenice. U projekat su uključeni međunarodne organizacije kao što su El Sistema i Superar i cijeli projekt će biti pod vodstvom direktora ‘Bečkih dječaka’ profesora Geralda Wirtha. Sama spoznaja da kao ravnopravni partneri ulazimo u projekt sa ovakvim svjetski priznatim stručnjacima i međunarodnim organizacijama nam predstavlja veliku čast i potvrdu kvalitete rada naše organizacije”, rekao je Porić.

“Songs for Europe” je projekt koji se fokusira na dijeljenje znanja i razvoja IT programa koji mjere pažnju, angažman i pjevačke performanse studenata i mladih umjetnika.
Kroz projekt će se kreirati online baza podataka/biblioteka s pedagoški relevantnim repertoarom i analiziranim nastavnim sekvencama koje će biti dostupne javnosti, školama i svim ostalim organizacijama iz oblasti muzičke edukacije.
Ciklus Kreativna Evropa za period 2014-2020 se privodi kraju, a kulturne ustanove i organizacije su sve uspješnije u povlačenju finansijskih sredstava iz ovog fonda kojim se pružaju kvalitetni programi i unapređenje kulturnih i umjetničkih događaja u našoj zemlji.
(klix.ba)