KULT izdvojio više od 3 miliona KM za inicijative mladih (VIDEO)

Institut za razvoj mladih KULT već 18 godina radi na stvaranju boljih uslova života za mlade. Bilo da je riječ o saradnji s vlastima o pitanjima koja se tiču mladih, zagovaranju novih i provođenju postojećih zakona, educiranju mladih ili podršci mladima u njihovom angažmanu u zajednicama.
U posljednjih petnaest godina Institut je izdvojio više od 3 miliona KM za lokalne građanske inicijative mladih u svim krajevima Bosne i Hercegovine. Neke od inicijativa pogledajte u videu.

Zahvaljujući ovoj podršci stotine mladih razvili su vještine neophodne za kvalitetno pozicioniranje na tržištu rada, pokrenuli desetine društveno-odgovornih inicijativa od kojih korist imaju svi njihovi sugrađani i sugrađanke. Očistili, a potom i educirali i potaknuli na odgovorno djelovanje hiljade svojih vršnjaka kada je riječ o očuvanju i zaštiti životne sredine.
Provodili zakonske mjere iz oblasti politika prema mladima u svojim zajednicama, osiguravali prostore za mlade i povezivali ih sa drugim mladim iz cijele BiH, Evrope i svijeta.
Pružali podršku osobama s poteškoćama u razvoju i drugim manjinskim grupama, te poticali druge na život bez diskriminacije. Njihove desetine hiljada volonterskih sati ne mogu se izmjeriti u novcu, jer su neprocjenjivi.
„Često čujemo da su mladi budućnost. Međutim mi vjerujemo, a tako se i ponašamo da su mladi i sadašnjost, ali i prošlost. Svi smo nekada bili mladi, i tada smo imali želje i potrebe koje nisu svi razumjeli. Tako je i danas. Nerijetko ne razumijemo mlade i zbog toga im ne ukazujemo dovoljno povjerenja i ne pružamo podršku kakvu zaslužuju.
Ilustracija Arhiva KULT
Mi u Institutu trudimo se promijeniti tu paradigmu i biti podrška mladima, koja im je prijeko potrebna za zdravo odrastanje i odgovorno djelovanje u društvu“, izjavio je Aldin Alić, PR Instituta i dodao da su mladi danas neophodni svakom sektoru, zbog svoje kreativnosti, informatičke pismenosti i brzog rješavanja problema.
Pored direktne podrške inicijativama mladih, Institut podržava i mlade preduzetnike, organizacije koje rade sa mladima i drugim ranjivim grupama, ali i institucije. U te svrhe u posljednjih 5 godina izdvojeno je više od 6 miliona KM.
Opredijeljenost Instituta da nastavi biti najbolji mogući prijatelj mladima u BiH nastavit će se i u narednim godinama. Sve prilike koje nudimo pratite na našim društvenim mrežama i putem web stranice www.mladi.org.
(mladi.org)