Započele pripreme za izradu Strategije prema mladima Opštine Centar Sarajevo

Institut za razvoj mladih KULT i Opština Centar Sarajevo u junu ove godine potpisali su ugovor o međusobnoj saradnji za izradu nove Strategije prema mladima u ovoj opštini, na period 2021-2025. godina.
Institut je u suradnji sa Vijećem mladih Opštine Centar započeo pripremne aktivnosti za potrebe izrade Strategije. Edukovani su anketari za provođenje istraživanja o potrebama i problemima mladih u Opštini Centar. Na ovaj način mladi su direktno uključeni u proces izrade strategije, a predstavnici Vijeća mladih bit će zastupljeni i u radnim grupama.
120164084 4107591592589916 7977606989733018959 n
Anketari su se upoznali sa metodologijom kako će raditi anketiranje mladih, na koji način ovaj korak doprinosi izradi strategije prema mladima te su detaljno upoznati sa rasporedom mjesnih zajednica u ovoj opštini.
Budući anketari i anketarke pokazali su veliko zanimanje za metodologiju, teme upitnika putem kojeg će raditi terenski rad. Mladi su upoznati i sa zaštitnim mjerama jer se anketiranje radi za vrijeme trajanja epidemioloških mjera zaštite od COVID-19.
Istovremeno Institut pruža podršku i službama Opštine Centar i službenicima za mlade u formiranju koordinacijskog tijela i radnih grupa za izradu nacrta Strategije prema mladima.
Strategija prema mladima zakonska je obaveza svih jedinica lokalne samouprave na području Federacije BiH i propisuje je Zakon o mladima FBiH, koji je usvojen 2010. godine, a na čijoj izradi je radio upravo Institut za razvoj mladih KULT.
Važno je napomenuti da je Institut prije 10 godina provodio isto istraživanje na području ove opštine, pa će biti zanimljivo usporediti rezultate i razvoj u posljednjih 10 godina.
(mladi.org)