Opština Centar Sarajevo dobit će novu Strategiju prema mladima

Institut za razvoj mladih KULT i Opština Centar Sarajevo potpisali su ugovor o međusobnoj za izradu nove Strategije prema mladima u ovoj opštini, na period 2021 – 2025. godina. Izradi Strategije prethodit će istraživanje o potrebama i problemima mladih u Opštini Centar. Važno je napomenuti da je Institut prije 10 godina provodio isto istraživanje na području ove opštine, pa će biti zanimljivo usporediti rezultate i razvoj u posljednjih 10 godina.


Potpisivanju sporazuma prisustvovali su opštinski načelnik, gosp. Nedžad Ajnadžić, izvršni direktor Instituta, gosp. Jasmin Bešić, predstavnici opštinske administracije i predstavnici Odjela za monitoring, evaluaciju i istraživanje Instituta.
– Veliko mi je zadovoljstvo što nastavljamo saradnju sa Institutom za razvoj mladih KULT na još jednoj zajedničkoj inicijativi, koja će vjerujem biti uspješno implementirana i od koje će korist imati sve uključene strane, a posebno mladi, izjavio je načelnik Opštine Centar i dodao da opština radi na ispunjavanju i drugih odredaba iz Zakona o mladima FBiH, te da će opštinska službenica proći i Obuku za službenike/ce za mlade, koju provodi Institut za razvoj mladih KULT.
Strategija prema mladima je zakonska obaveza svih jedinica lokalne samouprave na području Federacije BiH i propisuje je Zakon o mladima FBiH, koji je usvojen 2010. godine, a na čijoj izradi je radio upravo Institut za razvoj mladih KULT.
– Zadovoljstvo mi je što je Opština Centar Sarajevo prva s kojom u ovoj godini potpisujemo ugovor za izradu Strategije prema mladima, koja je zakonska obaveza svih opština i gradova u FBiH. Naša vodilja je da sve strategije u kojima sudjelujemo budu realne i provodive, jer nam je u cilju da se strategije rade prema potrebama mladih i da odgovore na njihove zahtjeve, izjavio je gosp. Jasmin Bešić, izvršni direktor Instituta.
Šeherzada Halimić, voditeljica Odjela za monitoring, evaluaciju i istraživanje Instituta, dodala je da je današnje potpisivanje veoma važno i u kontekstu pandemije COVID-19, jer su u nekim opštinama planirana sredstva za mlade, ionako nedovoljna, povučena i preusmjerena u druge namjene.
Institut za razvoj mladih KULT krajem prošle godine raspisao je javni poziv u kojem je pozvao sve jedinice lokalne samouprave iz BiH da se prijave za sufinansiranje izrade strateških dokumenata za mlade, koji su zakonska obaveza. Institut će u narednom periodu podržati izradu strategija prema mladima i u drugim opštinama, a već su započeti prvi koraci za provođenje istraživanja u Opštini Centar.
(studomat.ba)