Ljepota na liticama i na padinama: Kad arhitektura koketira s prirodom: Kuće izgrađene na nevjerovatnim lokacijama

Arhitektura može koketirati s prirodom na razne načine, ali stvari postaju izuzetno izazovne kada se arhitekte suoče sa strmim padinama, liticama i obroncima planina. Ipak, mnogi su pobijedili i u ovim izazovima.
Djela nekih od najupornijih arhitekata najbolji su primjer kako arhitektura može preživjeti teška okruženja, nudeći izvanredno iskustvo i vlasnicima ovih objekata, ali i posmatračima. CNN Style donosi nekoliko primjera kuća koje su izgrađene na nevjerovatnim lokacijama.

Kuća na litici u kanadskoj provinciji

Cliff House na atlanskoj obali u kanadskoj provinciji Nova Škotska inventivna je građevina, smještena na samom rubu stijene. Arhitekti kažu da oni koji borave u ovoj kući imaju osjećaj kao da lebde u moru.Kuća je ojačana čeličnom građom na jednoj strani, dok je druga strana pričvršćena na liticu. Veliki dnevni boravak ustvari ispunjava većinu prostora u kući, dok je samo mali dio podijeljen na spavaće sobe.
Kuća na padini u Japanu

Arhitekti koji stoje iza ove izvanredne kuće na drugom najvećem japanskom ostrvu Hokkaidu, stvorili su strukturu u obliku slova L kako bi povezali kuću s brdom.Kuća ustvari predstavlja dvije kocke od kojih je jedna naslonjena na drugu. Iako se čini da bi cijela struktura mogla skliznuti niz padinu, kuća stoji čvrsto na zemlji. Ulaz u kuću nalazi se u donjoj kocki kroz koju se dolazi do prostorija smještenih u gornjoj kocki.Kompletna konstrukcija izrađena je od armiranog betona sa velikim staklenim portalima.
Neobična građevina u Španiji

Kuća u španskoj regiji Alicante smještena je u stjenovitom predjelu na rubu vrlo strme padine. Ova neobična građevina trodimenzionalnog oblika izrađena je od betona te prekrivena bijelim vapnom koje su arhitekti odabrali zbog njegove fleksibilnosti i glatkoće.
Šumska kuća u Kini

Qiyunshan Tree House nije kuća sagrađena na drvetu, već građevina visoka 11 metara smještena u šumi u kineskoj provinciji Anhui.Svi elementi kuće su ustvari prostori za sebe sa nevjerovatnim pogledima, a svi su povezani spiralnim stubištem kroz sredinu građevine. Dnevni boravak i spavaće sobe s namjerom su izrađeni u malim dimenzijama jer su arhitekti željeli stvoriti mjesta za promatranje i odmor u šumi, a ne veliku porodičnu kuću.Kompletna građevina izrađena je većinom od prirodnih materijala, najviše drveta.
Vila u Portugalu

U zadivljujući krajolik portugalske regije Algarve odlično se uklapa ekscentrična arhitektura. Takva je i vila Escarpa izgrađena na vrhu zelenog brežuljka.Ideja arhitekte Maria Martinsa bila je napraviti kuću koja lebdi iznad krajolika, u čemu je i uspio. Vila Escarpa ne samo da je atraktivna, već i čvrsto podnosi snažne vjetrove koji su specifični za ovo područje.
Kuća na padini u Los Angelesu

Veliki dijelovi ove kuće potonuli su u zemlju koji je morala biti duboko iskopana da bi se kolosalna građevina pričvrstila na strmu padinu.Svaku prostoriju u ovoj kući ispunjava prirodno svjetlo, a potkrovlje krije zadivljujuće poglede na planine San Gabriel.
Izvor: klix