LJEPOTE BOSNE I HERCEGOVINE KOJE SE MORAJU POSJETITI- Odmorite dušu i um na jedan dan u “posljednjem bosanskom selu”

Privrženost suncu, moru i ljetu u našem narodu je toliko česta i rasprostranjena da bi se stranac s pravom zapitao da li smo primorska ili pretežito brdsko planinska zemlja. Naše prelijepe planine i sve tajne koje kriju su nedovoljno ispitane.

Posljednje bosansko selo

Posljednje bosansko selo, bajka koja traje, posljednje utočište bosanskih gorštaka, bosanski planinski biser, sve su to sinonimi kojih je Lukomir itekako dostojan. Lukomir se nalazi na 1.495 metara nadmorske visine, a do Lukomira se najlakše dolazi iz pravca Sarajeva. Vožnja od našeg glavnog grada do Lukomira traje nešto više od sat i po vremena, a napominjeno da je posljednjih 12 kilometara prije ulaska u selo makadamski put.
Odmor za dušu i um
Ovo malo selo na južnim obroncima Bjelašnice još uvijek živi, istina, ne u punom kapacitetu kao ranije. Naseljeno je manje od pola kuća, a stanovnici tu borave većinom od proljeća do oktobra kada silaze s planine.

Zima u Lukomiru se, bez imalo pretjerivanja, može porediti s klimatski najsurovijim predjelima Europe i svijeta, a upravo to je razlog što već godinama zimi Lukomir ostaje prazan, te stanovnici, zajedno sa nekoliko hiljada ovaca o kojima se ovdje brinu tokom sezone, silaze s planine u klimatski podnošljivije predjele.
Boravak u Lukomiru vraća vas u neka davna vremena, a planinski zrak, domaća hrana i ljubazno stanovništvo dodati će čar vašem boravku te ćete sigurno poželjeti da se vratite.

U malom broju ugostiteljskih objekata u selu možete uživati u jelima pripremljenim od domaćih namirnica, bosanskoj kafi te domaćim sokovima i rakijama.

Ljubitelji planinarenja i prirodnih pejzaža također imaju mnogo razloga doći ovdje. Lukomir može biti usputna ili polazna tačka za hodanja po obroncima Bjelašnice, a u blizini samog sela nalazi se nekoliko lokacija s kojih se pruža fantastičan pogled na selo i prirodu koja ga okružuje.

Za kraj ovog teksta može se reći da selo itekako može biti naše more, ako ga iskoristimo na pravi način. Dok planirate dalja putovanja unutar granica Bosne i Hercegovine, počastite se svježim zrakom, prizorima prelijepog planinskog sela i nezaboravnim iskustvom kakvo Lukomir pruža.
Izvor:klix
Fotografije: Igor Porobija