LJEPOTE BOSNE I HERCEGOVINE KOJE SE MORAJU POSJETITI: Park prirode ”Tajan” (VIDEO/FOTO)

Park prirode “Tajan” će ispuniti sva očekivanja zaljubljenika u prirodu. Brojni planinski vrhovi, jezera, rijeke, kanjoni, pećine, vodopadi, kraško vrelo, arheološka nalazišta i mnoge životinjske vrste čine ovo mjesto odličnim izborom za odmor ovog ljeta.


Put do zelene oaze netaknute prirode prate bistri planinski potoci, a stoljetna stabla okružuju utabane pješačke staze. Do prekrasnog jezera Mašica se stiže kanjonom rijeke Gostović, a ono u čemu ćete zaisgurno uživati jesu dva vodopada do kojih lahko možete doći, a najhrabriji će se sigurno i okupati.
POGODNOSTI

Brojne su pogodnosti koje vam park nudi: kupanje, brdski biciklizam, rafting na rijeci Krivaji, obilazak pećina u kanjonu Mašice. Zanimljivo je spomenuti i da je prva brdskobiciklistička utrka u historiji bh. biciklizma održana je upravo u Zavidovićima i tradicija se nastavlja svake godine kada se na prostorima Tajana održava MTB XC utrka.
Najpoznatija pećina je Lukina pećina, a zanimljiva je jer su u njoj pronađeni ostaci izumrlog pećinskog medvjeda koji su stari preko 15.000 godina. Ako želite možete da iznajmite i opremu za obilazak pećina uz pratnju iskusnih speologa. Također, možete da uživate i u Srednjoj pećini u kojoj možete da vidite dvorane koje su ukrašene pećinskim nakitom, stalagmitima i stalagtitima.
KAKO STIĆI DO PARKA PRIRODE “TAJAN”?

Spomenik prirode Tajan smješten je na tromeđi općina Zavidovići, Kakanj i Zenica. Svake godine sve veći broj turista posjeti područje parka i uživa u netaknutoj prirodi.
Lokacija

U parku možete iznajmiti i smještaj u seoskim domaćinstvima, ali i uživati u autohtonoj kulturi i jelima, a destinacija je pogodna i za zimski i ljetni turizam.
Izvor:Hocu.ba