Ljepote Bosne i Hercegovine koje se moraju posjetiti- Vodopad Bliha (VIDEO)

Smješten na samo 14 kilometara od Sanskog mosta i sa visinom od 56 metara, vodopad Bliha spada među najveće vodopade na ovom području. Njegova posebnost je u tome što se voda lomi od stijenu, što stvara prizor od kojeg zastaje dah.


Lokacija
Uz vodopad, obavezno posjetite i pećinu Dabar, za koju je dokazano da je bila nastanjivana u praistoriji.
Za sve koji traže avanturu i istraživanje netaknute prirode, odlična opcija za jednodnevni izlet može biti kombinacija posjeti vodopadu Bliha i pećini Dabar, koji se nalaze u neposrednoj blizini jedan od drugog.

Ovaj vodopad, koji se naziva još i “Bilhin skok”, upravo zbog svog prirodnog značaja i ljepote, je bh. spomenik prirode, te je dio parka prirode “Blihin vodopad”. Ovaj park, inače obuhvata širi prostor ovog lokaliteta, sa površinom od 50 kvadratnih kilometara, koji zaista nudi mnogo toga.

Bliha je posebno neobična zbog činjenice da iz tako male i uske rijeke, nastaje tako moćan vodopad, koji pri padu, formira jedno lijepo jezero. Iako je prilaz do ove prirodne oaze nekada bio neprohodan, danas je put fino uređen, te vas do samog vodopada očekuje desetominutna šetnja kroz šumu. A kada tamo dođete, dočekaće vas prizor kao iz nekog od filmova avanture.

Ako ste ovdje tokom ljeta, možete uživati u raznoraznim sportskim aktivnostima, poput planinarenja, streljaštva, pa čak i jahanja konja, a ukoliko sa svojim najmlađima posjetite ovaj park prirode zimi, obradovaćete ih prilikom da se sankaju, skijaju i jednostavno uživaju u svim čarima ovog parka.

Ako još uvijek niste sigurni da je ovo mjesto pravi izbor za vas pogledajte video i poslušajte iskustva drugih.
Izvor:hocu.ba

Posljednji postovi