LJEPOTE BOSNE I HERCEGOVINE KOJE SE MORAJU POSJETITI: Planinarski dom Lipici

Grad Srebrenik je jedna od najstarijih kamenih utvrda u Bosni i Hercegovini. Grad je poznat po tvrđavi koja je sastavljena od tri povezana dijela s četiri kule i manjim dvorcem. Grad je sagrađen na visokoj, strmoj i skoro nepristupačnoj stijeni. Ispod najpristupačnijeg dijela grada napravljen je dubok prokop, tako da se na lokalitet može doći samo preko mosta.


Srebrenik je okružen planinskim masivima Majevice i Trebave. Jedna od atraktivnih lokacija koju nudi Srebrenik je Planinarski dom Lipici koji se nalazi na planini Majevici, odakle se pruža prekrasan pogled na Centralnu Bosnu i kao i susjednu Hrvatsku. Dom je dosta dobro uređen i mjesto je okupljanja brojnih gostiju željnih planinskog mira i vazduha.
Lokacija Planinarskog doma Lipici
Za najmlađe tu je i igraona, a za one koji vole adrenalin obavezno da se spuste sa sajlom koja se nalazi u dvorištu planinarskog doma. Kuhinja ovog doma raspolaže naravno sa svim vrstama tradicionalnog kuhanja, kao i jela sa roštilja. Posjetioci na raspolaganju imaju i roštilji, pa su tako slobodni da ponesu hranu koju žele i da je spremaju sebi na način na koji najviše vole. Pored ukusne hrane domaćica Nura će Vam ukoliko želite pripremiti i tursku kafu ili neki biljni čaj, koji lično suši. Cijena noćenja je simbolična i ona iznosi 10KM po osobi, a dom raspolaže sa čak 20 mjesta. Smještaj nije pretjerano luksuzan, ali imate sve potrebo, a najbitnije od svega je da je sve uredno i čisto.

Za vrijeme nešto toplijih dana na Lipicima je moguće vidjeti i brojno cvijeće o kojima brigu vodi Nura, dok je za urednost šadrvana, travu i sve ostalo zadužen Hazrudin. Naravno kako se u samom nazivu nalazi „planinarski“ jasno je da je ovo mjesto centar okupljanja svih planinara ne samo sa Općine Srebrenik, već i iz drugih mjesta. Ipak PD Lipici nisu samo predviđeni za planinare, pa su idealni i za raznorazne proslave i veselja.

Dom je inače predviđen da radi samo vikendima, međutim po potrebe gostiju, uz dogovor moguće je da se posjeti, pa i prenoći i nekim od radnih dana.
Izvor:hocu.ba