LJEPOTE BOSNE I HERCEGOVINE KOJE SE MORAJU POSJETITI:Park prirode Blidinje

Držeći u zagrljaju prostrana područja po bezvremenskoj ljepoti na daleko znanih planina Čvrsnice, Čabulje i Vrana, Park prirode Blidinje jedan je od najznamenitijih prirodnih rezervata Bosne i Hercegovine čijim središtem dominira Dugo polje, poput nepregledne prerije, a jugoistočnim dijelom Parka Blidinjsko jezero, najveće glečersko jezero u BiH.


Pored jedinstvenog prirodnog pečata, Blidinje karakteriziraju i bogata arheološka nalazišta. Najveću pažnju privlači nekoliko nekropola sa 171 srednjovjekovnim nadgrobnim spomenikom stećkom, a najveća i najočuvanija od njih je u Dugom polju koja broji oko 70 stećaka. Nezaobilazna atrakcija ove regije nesporno je Blidinjsko jezero, koje dominira središnjim dijelom parka prirode i po kom je park i dobio ime. Ovo plavo gorsko oko smjestilo se u dnu Dugog polja, izmedju planina Vrana i Čvrsnice, na nadmorskoj visini od 1185 metara. Riječ je o najvećem planinskom jezeru u BiH, čija površina varira od 2.5 do nekih 6 km2.

Pored stećaka, kulturološki vrijedan spomena je i franjevački samostan, s prekrasnom crkvom sv. Ilije, smješten u podnožju vrha Pločno (2228m) u mjestu Masna Luka.

Jedan od najljepših simbola Parka prirode Blidinje jesu Hajdučka vrata, prirodni fenomen stvaran tisućama godina, nastao urušavanjem pećinskog stropa okapine. Ovaj interesantni prsten u krečnjaku planine Čvrsnica nalazi se iznad spektakularnog kanjona Dive Grabovice, na 1970 metara nadmorske visine, i s njega se pruža zaista jedinstven i neprocjenjiv pogled na Divu Grabovicu, stijenu Velikog Kuka, Čabulju, Velež, Prenj itd. Odredište je brojnih planinara i zaljubljenika u prirodu, a važi i za jedan od najljepših vidikovaca na bosansko–hercegovačkim planinama.

Izvor:hocu.ba