Ljubuška omladinska nevladina organizacija Agape: Želimo pomoći jedni drugima na različite načine

Omladinska nevladina organizacija Agape nastala je kao rezultat omladinske inicijative iz Ljubuškog s prvenstvenim ciljem da pokrenu aktivizam, društvenu i kulturnu scenu u ovoj lokalnoj zajednici. Nevladina organizacija djeluje 12 godina, a neke od najpoznatijih aktivnosti su humanitarni Božićni sajam, večeri Muzičkog vremeplova, tematske tribine, kao i pozorišne predstave. Aktivistica ove nevladine organizacije Mihaela Šimović, kazala nam je kako svi članovi i članice Agape-a nastoje da se uključe u što veći broj aktivnosti. Početak njenog aktivizma u ovoj nevladinoj organizaciji veže se za učešće u humanitarnom Božićnom sajmu.

 

„Humanitarni Božićni sajam me je privukao i to je bio razlog mog aktivnijeg angažmana u ovoj nevladinoj organizaciji. Za pripremu sajma nam je bilo potrebno dva do tri mjeseca. Svi članovi naše organizacije su volonteri koji daju svoj doprinos. Nažalost, posljednje dvije godine sajam nije održan, jer nas nema dovoljno. Ipak, ne odustajemo i nadamo se da ćemo iduće godine organizirati sajam. Važno je istaći kako smo mnogo novca skupili i rasporedili u humanitarne svrhe. Podijelili smo pakete za 300 porodica u našem gradu, što je jedna vrlo lijepa priča. Tu smo shvatili koliko su naši problemi mali naspram njihovih. Želimo pomoći jedni drugima na različite načine“, kaže na početku razgovora Šimović.

 

 

U nastavku navodi kako je u humanitarnim akcijama do sada učešće uzeo veliki broj građana kao i privatnih kompanija iz grada Ljubuški koji su sponzorirali nabavku paketa. Novac i paketi koji su prikupljeni tokom humanitarne akcije, donirani su socijalno ugroženim stanovnicima sa područja ovog grada. Ova humanitarna aktivnost se sastoji iz dva dijela. Prvi je organizacija humanitarnog Božićnog sajma, dok je drugi dio terenski prilikom kojeg aktivisti organizacije obilaze svoje sugrađane.

Pored zabave, građani su na sajmu imali priliku uživati u raznim slanim i slatkim jelima, kao i toplim i hladnim pićima. Osim toga, na štandovima su bile izložene rukotvorine lokalnih kreativaca, a građani su u okviru humanitarne akcije imali priliku da ih kupe. Cjelokupni prihod koji je bio ostvaren za vrijeme trajanja Božićnog sajma je išao za kupovinu osnovnih životnih namirnica za građane slabijeg imovinskog stanja.

 

 

Pored filantropskog rada, volonteri Agape-a su bili aktivni i u pozorišnoj umjetnosti. Kako u nastavku Šimović navodi, zamisao je bila okupiti scenariste koji su trebali napisati pozorišni tekst za izvedbu na sceni. Njihova inicijativa je ostvarena, te su pokrenute radionice beletristike gdje bi se pisao scenarij. Okupili su glumce i glumice s ciljem realizacije predstave. U tom naumu, uloženo je mnogo rada i truda s mladim amaterskim glumcima i glumicama iz Ljubuškog, Gruda i Čitluka. Rezultat svega je bio tekst za predstavu koji je oživljen na pozorišnim daskama.

 

 

“Scenario za predstavu ‘Strah naš svagdašnji’ je nastao nakon tri mjeseca produktivnog rada. Predstava govori o stvarima o kojima se izbjegava govoriti. Na scenariju su bili angažovani: Danijela Biloš, Ivana Milićević, Tonka Nosić, Katarina Vučić i Emanuela Zlopaša. Marljivo smo radili i glumili posljednih mjeseci tako da se nadamo da je publika doživjela barem dio osjećaja koje smo njome htjeli prenijeti. Članovi glumačkog tima na predstavi ‘Strah naš svagdašnji’ su, pored moje malenkosti, Ivan Mlinarević, Tonka Nosić, Denis Nižić i naš najmlađi glumac Antonio Matić. Redatelji predstave su bili Nikolina Herceg i Sead Đulić. Gospodin Đulić je iz Mostara i ima svoj teatar mladih. On nam je mnogo pomogao u cijelom procesu. Predstava je izvedena 9.12.2023. godine u Kulturnom centru Ljubuški“, napominje Šimović.

 

 

Kada je bliska budućnost u pitanju, napominje kako su članovi ove nevladine organizacije za sve opcije, posebno kada je u pitanju rad sa mladima. Posebno ističu svoj filantropski rad, ali i onaj vezan za ekologiju.

 

 

„Želimo da kroz aktivnosti naše nevladine organizacije ukazujemo na problematiku nepravilnog odlaganja plastičnih proizvoda. Na našim posljednjim sajmovima, ‘Pozdrava ljetu’, ‘Akcija Reakcija’ i ‘Muzički vremeplov’ imali smo sve eko. Smatram kako će aktivnosti udruge ići u tom smjeru. Također, nadamo se da ćemo naredne godine organizirati i jubilarni deseti humanitarni Božićni sajam“, ističe Šimović.

U nastavku navodi kako su na temu ekologije imali radionice za djecu iz vrtića gdje su ih učili o recikliranju. Akcijom OktoberMEST željeli su razviti svijest kod mladih i djece da se brinu o prirodi i okolišu koji ih okružuje. Osim toga, radili su sa dječacima i djevojčicama iz vrtića iz Ljubuškog. Za sve učesnike i učesnice bile su obezbijeđene eko vrećice prethodno donirane od firme Laser Ljubuški d.o.o.

„Djeca u vrtiću bolje znaju od pojedinih odraslih ljudi gdje je mjesto plastici, a gdje papiru. To budi nadu da bi se mogle određene stvari promijeniti. Realno gledajući, naš grad je veoma čist. Ipak, moramo građane osvijesiti da paze rijeku koja protiče kroz Ljubuški, te da je još više čuvaju“, napomnje Šimović.

Aktivisti ove nevladine organizacije posadili su i 30 sadnica na području oko područne škole Crveni Grm, a koja se odvijala u sklopu akcije Let’s do it BiH.

Ističe kako su ostvarili odličnu saradnju sa gradonačelnikom Vedranom Markotićem koji im svesrdno pomaže u aktivnostima posebno kada je u pitanju Humanitarni sajam.

Naša sagovornica za kraj ističe kako ova nevladina organizacija nije zatvorenog tipa, pozivaju svoje sugrađane i sugrađanke da im se pridruže i daju doprinos u njihovim ekološkim i filantropskim aktivnostima.

Piše: Hazim Okanović

 


Ova priča napisana je zahvaljujući velikodušnoj podršci Američkog naroda kroz program “Snaga lokalnog” Američke agencije za međunarodni razvoj u BiH (USAID). Za sadržaj priče iskljucivo je odgovoran autor i “Mreža za izgradnju mira”. Stavovi izneseni u priči ne odražavaju nužno stavove USAID-a ili Vlade Sjedinjenih Americkih Država.

 

 

Preuzeto sa: snagalokalnog.ba