Mario Vranješ- DŽEPOVI USPOMENA, BALONI OD ŽVAKA, TRAUBISODA, NEKA MOJA TUZLA I NEKI SNOVI KOJE JOŠ UVIJEK SANJAM

Prevrćući po ormarima, davno zatvorenim ladicama, po kutijama i kovertama zaboravljenih trenutaka, izvrnuh džepove pantalona koje sam nosao u pobjedama i porazima mojih ”tek postajem muškarac” sekundi.

Izvrnuh džepove košulja i trenerki u kojima sam nekada davno ”Ja bio Ja”, sve do prodaje sebe nekim sivim odijelima i aktovkama od kože, pauzama za doručak i osvrtanju iza sebe u nadi da će lice koje hoda iza mene imati poznati lik i osmijeh.
I šta pronađoh u tim silnim džepovima ?

Razderanu kartu od neke kino predstave u Kino Mladost, sa mirisom košpa i suncokreta, naftalina i bruta sa iznosanih sakoa i kaputa.
Čep od Traubisode, Kenijade, miris prvomajskih uranaka, vatrogasne muzike i prvog mamurluka od tuzlanske pive
Crveno-crni privjesak FK Sloboda, fotografija grafita sa Mosta sa Kipovima,”Gerume, hoćemo titulu”, i zvuk tekme na male golove između raje iz ulice. Prve klizeće startove u noge i kapljice znoja na prvim brčićima.

Moju ”En Face” sliku sa maturskog panoa, ozbiljan izgled i pogled u daljinu ili budućnost (ko će to znati). Dječje glumatanje zrelosti i shvaćanja trenutka, sve do trenutka dok ne čuješ” ptičica.
Paklo ”Filter 57” cigara maznutih od oca. Fale samo dvije cigare, jer već na drugoj mučnina je učinila svoje, tako da se više nisam vraćao tom sportu. Prepustio sam se drugim porocima … malo kasnije.
Paklo Bazooka žvaka i miris raspuknutog balona od žvake na licu.

Isječak iz novina sa pjesmom od nekoga momčića koji jako liči na onog ozbiljnog momka sa ”En Face” maturske slike. Godina 1983, Male novine, nagrada treća.
I nađoh sebe bez imalo sadašnjeg mene u svim tim džepovima. Sjetih se snova, naumpadoše mi neke davne želje, rastuži me prošlost onako kako ona to najbolje zna, onako, da te na kratko razboli.

Da li sam ono nekada bio onaj pravi Ja, sa bazookom u ustima i Brutom ispod pazuha.
Ili samo ovo danas onaj pravi Ja ? Koji više ne vozi prema Makarskoj da miriše bure i tramuntane da bi se uvjerio da je more još uvijek slano, nego sada utapa svoje snove u povjetarcom napravljenim valovima Panonskih jezera.