Marko Vračević: Vrijeme je za restart BiH

Mladi moraju biti svjesni toga da su važni u političkom procesu i da izlaskom na izbore čine dobrobit za domovinu, kaže Marko Vračević.
Marko Vračević student je pete godine arheologije i istorije umjetnosti Sveučilišta u Mostaru. Sa nekolicinom kolega uključio se u kampanju koja je potekla iz Banje Luke, a realizuje se pod sloganom “Tvoj glas je bitan”. Marko je rođeni Mostarac, koji je svjestan stigme koju doživljavaju mladi u ovom gradu. I politički je aktivan, član je Naše stranke. Odlučan je da sa kolegama doprinese promjenama u gradu u kojem je odrastao.

Marko Vračević mlada je osoba koja svoju budućnost vidi u BiH, te domovinu ne planira napuštati.
Studentski Zbor Sveučilišta u Mostaru - Predsjedništvo

Pojasnite nam kako ste došli na ideju da se uključite u kampanju i koji joj je cilj?

– Trenutno pohađam obuku za omladinskog lidera pri Institutu za razvoj mladih Kult u Sarajevu, gdje sam upoznao Nermina Topočevića, koji je pokrenuo kampanju “Tvoj glas je bitan”.

Haotično stanje

Prepoznao sam kvalitet i snagu ove kampanje čiji je zadatak potaknuti kolektivnu svijest o važnosti izlaska na izbore, te popularizaciju bavljenja politikom kod mladih. Kampanja je nastala kao reakcija na rezultate izbora iz 2018. godine, s ciljem povećanja izlaznosti na narednim, gdje je glavni naglasak na mladim ljudima. Ističem kako kampanja nije ideološki orijentisana i usmjerena je na pozitivnu retoriku i moderne načine komunikacije i marketinga.

Mostar lokalnih izbora nema već 12 godina, političke stranke ne mogu postići dogovor. Kako gledate na tu situaciju?

– Na bezuspješna dogovaranja gledam kao agoniju i produbljivanja trenutne situacije zbog političkih, ali i osobnih interesa. Pitanje izbora u Mostaru nije se riješilo već 12 godina, što nam jasno odražava kaotično stanje koje je prouzročeno nejasnim i političkim nekorektnim djelovanjem, a potkrijepljeno je slanjem sublimiranih i kozmetičkih izjava. Nažalost, velike političke stranke, koje su na vlasti sve ovo vrijeme, imale su relativno stabilno biračko tijelo, no promatrajući situaciju u društvu, uviđam kako je sve veći broj intelektualne i kritične mase među mladima, ali i starijima, nezadovoljan sadašnjim stanjem. Na temelju toga možemo zaključiti da je došlo vrijeme za promjene. Vjerujem da su isti ti dogovarači svjesni što rade i kako rade, te uviđaju isto što i ja – svjesni su da ovakva politika i podjela u Mostaru više ne može opstati i zbog toga produžuju neodržavanje izbora.

Vidite li rasplet političke krize u BiH?

– Politička kriza u Bosni i Hercegovini se može riješiti potpunim restartom države, odnosno, smjenom trenutne vlasti i postavljanjem mladih ljudi i nove generacije političara koji imaju znanje, viziju, te će biti neovisni, imati dostojanstvo i želju za promjenama.

​Lokalni patriota​

​Politička se kriza može riješiti i sada da postoje politička volja i interes, ali, nažalost, primjećujemo da to nije trenutni cilj ni interes aktuelne političke postavke.

BiH je napustio veliki broj stanovništva, naročito mladih. Da li i Vi budućnost vidite van granica države ili se ipak zalažete za ostanak i borbu?

– Iskreno, ne vidim sebe van granica naše države Bosne i Hercegovine. Lokalni sam patriota i vezan sam za svoj grad Mostar u svakom smislu. Kada bih otišao iz ove države s činjenicom da se nisam potrudio niti u jednom segmentu pomoći joj, smatrao bih to osobnim porazom. To je razlog mog političkog aktivizma, jer u svojoj državi prepoznajem potencijal. Želim korjenite promjene, transparentnost i odgovornost institucija.
(oslobođenje)