Matine sa psihoterapeutom: Kako uživati i preživeti praznike?

Praznici su ujedno vreme radosti i period stresa. Kraj godine nije samo praznično vreme, već je i vreme kada prirodno razmišljamo o godini za nama i onoj koja sledi. Vreme kada razmišljamo o tome koliko smo zadovoljni tu gde jesmo. Vreme kada analiziramo gde smo bili pre godinu dana, a gde sada, kao i vreme kada smišljamo i ocrtavamo gde želimo da budemo za godinu dana od tada. Istraživanja rađena u Americi pokazuju da 64% osoba koje žive sa mentalnom bolešću smatra da im se stanje pogoršava oko praznika. Istovremeno, u grupi onih koji nemaju probleme sa mentalnim zdravljem, čak 38% ispitanika kaže da im se tokom praznične sezone povećava stres, što neretko dovodi i do fizičkih bolesti, depresije, anksioznosti i zloupotrebe supstanci. Kao glavne razloge za to ispitanici navode: nedostatak vremena, finansijski pritisak, davanje poklona i porodična okupljanja.

Hajde zajedno da osvestimo koje su naše relacione potrebe, kako se nosimo sa usamljenošću, porodičnim pritiscima, previsokim očekivanjima od sebe, šta nam pomaže da održimo kontakt sa realnošću, mir i osećaj samoprihvatanja.

Matine će voditi Dragana Nešković i Bogdan Marković.

Matine je besplatan i možete se priključiti putem sledećeg linka:
https://us02web.zoom.us/j/82659894908
Meeting ID: 826 5989 4908

 

Ova objava je nastala  u saradnji sa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI) projektom, koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Austrijske razvojne saradnje.

Posljednji postovi