Radionica za mlade u Kaknju: „Mediji i medijsko okruženje“

Mediacentar Sarajevo organizuje radionicu za mlade sa područja Kaknja i okoline, pod nazivom: Mediji i medijsko okruženje, koja će se održati u srijedu, 07.12.2022. na adresi: Ulica Šehida 5, KICK (Kreativni inovacijski centar) – Alternative, Kakanj.

Cilj radionice jeste približiti mladima rad tradicionalnih medija, kako izgleda mapa medija u BiH, koje su razlike među njima, kako se finansiraju, kako različiti mediji pristupaju istim temama i zašto je to važno za pojedince?

Treneri/predavači će govoriti i o osnovnim novinarskim formama – kako ih prepoznati? Vijest, izvještaj, intervju, kolumna – gdje je prostor za činjenice, gdje za mišljenje i komentare? Kako na osnovu poznavanja novinarskih formi prepoznati kvalitetno i vjerodostojno novinarstvo?

Učesnici radionice će imati priliku se upoznati i sa simulacijom redakcijskog sastanka, kako se biraju teme i zadaci koje pokriva lokalni medij, koje teme lokalni mediji treba da pokriju i zašto su neke teme važne a neke ne, kako prepoznati dezinformacije, lažne vijesti, sporni medijski sadržaj i kome ga i kako prijaviti.

Agendu radionice možete preuzeti OVDJE.

Broj mjesta je ograničen, a prijave za učešće na radionici možete izvršiti do 05.12. na mejl: alternative@bih.net.ba

Radionica se održava u sklopu projekta “Mladi za bolje medije” koji finansira Evropska unija, a zajednički implementiraju Mediacentar Sarajevo i Ja bih EU.

 

 

Sadržaj o prilikama za mlade na stranici www.catbih.ba se prenosi u saradnji sa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI) projektom, koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Austrijske razvojne saradnje.

Posljednji postovi