Merima Osmanović, uspješna studentica i volonterka o nasilju u školi: Djeca su me ismijavala, govorili su mi da sam loša za njih… (VIDEO)

“Djeca u školi su me ismijavala, govorili su mi da sam dijete sa posebnim potrebama i da sam loša za njih…”
 Merima Osmanović, uspješna studentica i volonterka o nasilju u školi: Djeca su me ismijavala, govorili su mi da sam loša za njih…
Merima Osmanović je dugogodišnja volonterka brojnih organizacija. Merima je iz Kalesije i trenutno volontira u Vijeću mladih Grada Tuzla, a također je i predsjednica Skupštine Udruženja mladih Kalesije.
Trenutno je studentica druge godine Međunarodnih odnosa i diplomatije na Univerzitetu u Tuzli. Merima je pričala u emisiji “Oni motivišu” koju realizuje RTVSLON u saradnji sa Ministarstvom za kulturu, sport i mlade TK.
Ova mlada studentica navodi da je njen volonterizam i aktivizam počeo je 2015. godine kada smo osnovali prvi odbor za djecu i mlade Kalesije, Sapne i Zvornika.
 – I sama sam bila žrtva nasilja od sedme do jedanaeste godine života. Naime, u sedmoj godini sam doživjela strujni udar što me dovelo do toga da četiri godine ne pričam i da idem konstantno na razgovore kod psihologa. Iako sam bila redovna učenica u školi dešavalo se da kad dođem kući padnem u komu. Više sam vremena provodila kod pedagoga i psihologa nego kod kuće i u školi, navodi Merima.

Merima priča da je zbog svog zdravstvenog stanja doživljavala jedan vid nasilja u školi.
 – Zbog svega toga što mi se dogodilo djeca su me ismijavala i govorila da sam dijete s posebnim potrebama, da sam ja drugačija od njih, da se ja s njima ne mogu družiti jer sam ja loša za njih, kazala je Merima.
To nam može pokazati kakav je stav našeg društva generalno prema djeci sa posebnim potrebama.
Taj period je za Merimu bio jako stresan. Prvi projekat gdje je učestvovala bio je upravo povezan sa temom vršnjačkog nasilja i prevencije istog. Navodi da joj je mnogo pomogla podrška nevladinih organizacija i učešće u raznim projektima u kojim je volontirala.
Šta je sve Merima proživjela kroz taj period i kako je uspjela da se svojom upornošću i trudom podigne i bude sve uspješnija pogledajte u video prilogu.

(studomat.ba)

Posljednji postovi