Mi o nama – Nacumi Libić

Bachelor biohemije i fiziologije, dekoraterka i umjetnica. To je Nacumi Libić iz Velike Kladuše. Kladuškim svadbama i svečanim događajima je donijela novi način proslave koji se pokazao kao neizostavan element zadnjih godinu dana.

Sve je krenulo pri kraju studija, zahtjevom prijateljice za savjete i ideje oko njihovih svadbi koje su bile u pripremi. Za vrijeme pandemije koronavirusa je odlučila, na nagovor prijatelja, svoj hobi pretvoriti u posao.
Kada i kako je sve krenulo? 
Prve korake sam napravila na svadbama prijateljica. U početku su bili neki sitni detalji poput revera, kutija za darivanje i dekoracija za ispraćaj mlade. Njihovo oduševljenje i nadmašeno očekivanje me potaknulo da se tome ozbiljnije posvetim. Stoga, prvi ozbiljniji korak ka tome sam učinila 2020. godine, gdje sam sama odradila kompletnu dekoraciju svadbe i tom prilikom dobila prvo iskustvo.
Kako teče proces dekorisanja svadbe?
Sav taj proces razrade ideje i plana za dekoracije se svede na dogovor, odnosno prvo saslušam mladence ili slavljenike. Takođe, ponekad dobijem samo informaciju kakvu kombinaciju boja ili određenu temu zahtjevaju a ostatak prepuste mojoj mašti. Čak ukoliko se desi da cijena bude visoka, onda imam i rezervni plan, tj. gdje koristim drugačiji materijal tako da se uvijek može naći sredina da svima odgovara. Sam proces počinje nekoliko mjeseci ranije tako da sve pripremim mjesec dana do svadbe. Imala sam priliku da budem angažovana i dva dana prije svadbe gdje sam dobila vrijedno iskustvo i uvidjela kako se u tako kratkom vremenu može mnogo dobro uraditi svadba.
Odakle crpiš svoju kreativnost i inspiraciju?
Kreativnost dolazi prvenstveno samo od sebe, prilikom uočavanja stvari koje su meni na izgled lijepe, iz kojih se promatranjem odmah rodi neki mozaik koji će ostati meni za mašte ili ideje koje ću nekad izvući iz rukava. Inspiracija mi raste svakim traženim zahtjevom ili željom, iz razloga što moja mašta ne možu mirovati i želim iskušati svaki ponuđeni izazov jer se sama oduševim konačnim ishodom, da je ta slika iz mašte preko rada mojih ruku uspjela jednako zamišljeno izaći u realizaciju. I pored zahtjeva, inspiraciju mi daje oduševljenje ljudi za koje su stvari rađene, jer neopisiva je količina sreće koju pridobijem od tih  reakcija i saznanja da sam uspjela svojim radom uljepšati pa makar i dijelić njihovog bitnog dana, što me učini potpunom i željnom za novim idejama i izradom novih stvari.
Da li svoju kreativnost i maštu usmjeravaš isključivo u dekoraciju svadbi? 
Svoju kreativnost usmjeravam gdje god mi se ukaže prilika, gdje vidim da se može iskoristiti u smislu savjeta za ideju. Tako da pored dekoracije svadbi, radim i dekoraciju rođendana, i drugih proslava, a pored toga, znanje sa kursa krojenja također upotrijebim za dijelove dekoracije ili samo krojenje odjevnih predmeta, poput haljina, hlača, košulja i slično.
 
(Mirnes Čerimagić/mionama.ba)