Mi o nama: Nermina Latić Ćehić, mlada autorica iz Velike Kladuše

Nermina Latić Ćehić, mlada autorica iz Velike Kladuše, u posljednjih godinu dana objavila je tri knjige.

Zbog okolnosti u kojima živi, predrasuda i stereotipa, ranije se nije usudila svoje radove objaviti.
Za nju je prošlogodišnje stanje pandemije i Covid-19 donijelo pozitivne promjene. Dobila je određenu hrabrost, poniknuta podrškom koju je u tom trenutku imala od porodice i prijatelja, da objavi knjigu.
Nakon prve knjige, „Hod u pakao“, uslijedile su i druge dvije, „Preživjela“ i „Žena“.
Tema njenih knjiga je upravo žena. Kazuje da je posebna ljubav između žene kao teme i nje zbog majke. Svoje djetinjstvo je provela odvojeno od majke, te je upravo nju opisala u mnogim svojim pričama.
Zbog čega je tema tvojih knjiga žena?
Svaki kraj ima svoju problematiku, a kroz svoja djela sam pokušala progovoriti o onom najsloženijem i najprostranijem – nasilju nad ženama. Mi smo ugrožene i nezaštićene. Muškarci se često kunu u ljubav, ali istu ne pružaju ili je pokazuju na pogrešan način. Smatram da je jako bitno govoriti o srži problema kako bi se iz korijena mogao početi rješavati. Moramo se oduprijeti manipulaciji, moramo odgojiti jake i hrabre žene, samostalne žene.
Da li možemo povezati tvoje knjige s tim da je tema žena? 
Prve dvije knjige, „Hod u pakao“ i „Preživjela“ su rađene po istinitim događajima. Knjige su pouka muškarcima, ali i ženama da ne postoji unakažena ljubav već da je mi sami unakazimo. Treća knjiga, „Žena“, je napisana da bi se riješilo mnogo čega što se nameće ženama, a pozivajući se na religiju, a u čemu nažalost nema ništa religijsko. Na toj knjizi sam imala pomoć kolege Jasmina Delića.

Sav prihod od prodaje knjiga usmjeravaš u humanitarne svrhe. O čemu se tačno radi?
„Radi se o projektu „Žena za ženu“, koji sam pokrenula sa izdavanjem knjige „Preživjela“. Moje knjige su za mene samo velika ljubav prema pisanoj riječi i ne vidim i ne želim materijalnu korist. Novac usmjeravam samohranim majkama, djeci bez jednog ili oba roditelja te oboljelim od teških bolesti. Još uvijek je samo projekat, odnosno akcija, no u budućnosti planiram osnovati i udruženje građana.
Da li čitaoci mogu uskoro očekivati novu knjigu?
Sljedeći mjesec ću objaviti svoju četvrtu knjigu „Sretna i uspješna, jer ljubav nije crvene boje“ te se nadam da ću do kraja godine spremiti još nešto, jer materijala već imam.
 
(Mirnes Ćerimović/mionama.ba)