Mirovna nagrada „Goran Bubalo“ uručena JU „Opća gimnazija Bosanska Krupa“ (VIDEO)

Mreža za izgradnju mira i 2020. godine, uprkos okolnostima pandemije, na Međunarodni dan ljudskih prava, 10. decembar proglasila dobitnike i dobitnice Mirovne nagrade, a sama dodjela priznanja je odložena za neke sigurnije i sretnije trenutke. Od 2020. godine Mirovna nagrada Mreže mira nosi ime Gorana Bubala, u znak sjećanja na Čovjeka sa velikim Č, njegove ogromne zasluge, nesebičan rad i dijeljenje kojim nas je sve iznimno zadužio i za sve nas izgradio put mira i nenasilja, kojim mi sada hodamo i nastavljamo dalje.
Mirovna nagrada se dodjeljuje u nekoliko kategorija, a JU „Opća gimnazija Bosanska Krupa“ dobila je Mirovnu nagradu „Goran Bubalo“ u kategoriji škola koje se ističu svojim radom na promociji tolerancije, izgradnje mira, inkluzivnosti i zaštite ljudskih prava. Mirovna nagrada „Goran Bubalo“ JU „Općoj gimnaziji Bosanska Krupa“ uručena je 27. maja 2021. godine, simbolično ispred nove zgrade Gimnazije, u kojoj će učenici i učenice nastaviti svoje obrazovanje od nove školske godine.

Gimnazija u Bosanskoj Krupi je formirana 1960. godine i kao srednja škola postojala je sve do reforme srednjeg obrazovanja u smislu primjene ZUR-a, kada se srednje obrazovanje (gimnazija, tehnička škola i škola učenika u privredi) integriše u srednjoškolski centar i prelazi na usmjereno obrazovanje. U to vrijeme gimnazija je važila kao škola sa jakom tradicijom u republičkim razmjerama. Kao samostalna srednja škola, izmjenom zakonske regulative i reformom obrazovanja, ponovo je osnovana školske 1991/1992. godine. Školovanje generacije 1992. godine je prekinuo rat. Za vrijeme rata učenici nastavljaju školovanje u školama tadašnjeg okruga Bihać, u Cazinu, Velikoj Kladuši i Bihaću, gdje ova generacija i završava svoje srednje obrazovanje 1994/1995. godine. Već krajem januara 1996. godine, u vrlo teškim uslovima, učenici gimnazije nastavljaju sa procesom nastave i prvog jula 1996. godine četvrti razred završava prva poslijeratna generacija.
U toku školske 2009/2010. godine Vijeće roditelja je reaktiviralo projekt izgradnje nove zgrade gimnazije. Sve aktivnosti oko rušenja postojećeg objekta i izgradnje novog, preuzela je Općina Bosanska Krupa. Stara zgrada gimnazije srušena je u augustu 2010. godine. Od tada se nastava odvija u Drugoj osnovnoj školi, u drugoj smjeni. Posebnost ove škole su postignuća učenika: posljednjih godina uspjeli su osvojiti brojne nagrade u različitim disciplinama na svjetskim, regionalnim i državnim natjecanjima. Važno je za napomenuti da je JU Opća gimnazija jedna od 1800 škola širom svijeta i jedna od 18 škola iz BiH,  stalna članica inicijative PASCH. PASCH zalaže se za slogan “Škole: partneri budućnosti”. To je mreža od 1800 škola širom svijeta, gdje je njemački jezik od posebnog značaja. PASCH je zajednička  inicijativa Saveznog ureda za vanjske poslove u suradnji s Središnjim uredom za škole u inozemstvu, Goethe-institutom, Njemačkom službom za razmjenu škola, Službom pedagoške razmjene i dio su međunarodne zajednice učenja.
Promoviranje jezika u školama posebno je održiva mjera vanjske kulturne politike jer jača interkulturalni dijalog, potiče razumijevanje, otvorenost prema raznolikosti kultura i toleranciju.  PASCH je međunarodna zajednica učenja. Samo kroz PASCH škola je dobila moderne, multimedijske materijale za učenje i i tehničku opremu, poput fono-laboratorija.  ZfA, GI i PAD pružaju podršku školi u osiguravanju visoke kvalitete nastave, programe razmjene učenika i program međunarodnih nagrada (PAD).

Gimnazija u Bosanskoj Krupi je škola koja poštuje i njeguje različitost, Tolerancija je svakodnevna, jer je prisutno poštivanje, prihvaćanje i uvažavanje bogatstva različitosti svjetskih kultura, oblika izražavanja i načina komunikacije sa ljudima. Škola koja redovno učestvuje u projektima i takmičenjima na temu različitosti i tolerancije.
Poruku učenika i učenica JU “Opće gimnazije Bosanska Krupa” pronađite u nastavku:

Poruku direktora ju “Opće egimnazije Bosanska Krupa” prilikom primanja Mirovne nagrade “Goran Bubalo” poslušajte na:

O nagradi
Mirovna nagrada Mreže za izgradnju mira, koja od 2020. godine nosi ime Goran Bubalo, utemeljena je 2013. godine kao nagrada za osobe i škole koje se ističu u svom radu na izgradnji mira i promociji pitanja ljudskih prava. Svrha nagrade je prepoznati izvanredna kreativna postignuća u promicanju tolerancije, ljudskih prava i izgradnji mira. Naglasak je na postizanju. Krajnji je cilj skrenuti pozornost na uspješne osobe i škole koje mogu poslužiti kao uzor drugima u područjima tolerancije i izgradnje mira. Nagrada time priznaje učinkovitost, kao i viziju. Mirovna nagrada se dodjeljuje osobama koji stoje na braniku odbrane ljudskih prava i rade na širenju načela mira i solidarnosti u svijetu, i koji su napravili izvanredan doprinos međunarodnoj društvenoj pravdi i miru, te međureligijskoj suradnji. Nagrada je posvećena učinkovitoj implementaciji provedbe načela tolerancije u javnim i privatnim sferama, naročito u aktivnostima koje doprinose izgradnji mira u područjima umjetnosti, obrazovanja, kulture i nauke.
Od 2016. godine Mirovna nagrada se dodjeljuje i školama koje stoje na braniku solidarnosti, ljudskih prava i izgradnje mira. Mirovna nagrada za škole se dodjeljuje osnovnoj ili srednjoj školi u Bosni i Hercegovini koja se ističe u svom radu na obrazovanju za mir, pitanjima ljudskih prava, solidarnosti i nenasilja, te učestvuje u poboljšanju života cjelokupne lokalne zajednice. Škole se potiču da ohrabre i iskoriste inicijativu učenica i učenika u cilju stvaranja kulture mira i održivog razvoja, potičući i čitavo društvo da uči i razmišlja šta svako od nas može učiniti za bolje danas i sutra.
Laureati 2020. godine
– U kategoriji škola stručni žiri koji su činili je odlučio da Mirovna nagrada ove godine pripadne JU Opća gimnazija “Bosanska Krupa”.
– U kategoriji pojedinac/aktivista odlučeno je da se Mirovna nagrada posthumno dodijeli preminulom kolegi Goranu Bubalu.
– Posebna nagrada/zahvalnica ove godine je dodijeljena vrtiću “Sunčani most” iz Mostar
– U kategoriji Pojedinac/ka nagradu je dobila Zehida Bihorac Odobašić, iz prve Osnovne škola Velika Kladuša
Stručni žiri bio je u sljedećem sastavu:

  1. Vahidin Omanović – Centar za izgradnju mira Sanski Most
  2. Aleksandar Žolja – Helsinški parlament građana Banja Luka
  3. Nataša Maksimović –  Mreža za izgradnju mira
  4. Nerzuk Ćurak –  Fakultet političkih nauka Sarajevo
  5. Azra Pita Parente – PUBLIKA
  6. Damir Šaćiragić – Riječi mira
  7. Dženana Alađuz – Info House
  8. Sead Đulić – Mostarski teatar mladih

(snagalokalnog)