“Mjesec pomaganja prirodi” održan u Gradišci

Projekat “Mjesec pomaganja prirodi” u Gradišci su realizovale Nina Pilipović, Nataša Gluvić i Anastasija Katić, učesnice 3. eUPSHIFT radionce, u saradnji sa Udruženjem Most. Treću eUPSHIFT radionicu u BiH organizovala je Humanitarna organizacija Genesis Project iz Banjaluke u partnerstvu sa UNICEF-om u BiH, a uz podršku Kraljevine Švedske.

“Mjesec pomaganja prirodi” obuhvatio je mnoge aktivnosti sa temom ekologije i zaštite životne sredine. Građani Gradiške imali su priliku da posjete edukativnu radionicu i priključe se akciji skupljanja smeća u Novoj Topoli i Gradišci, kao i akciji pošumljavanja i uređenja “Sportskog rekreativnog centra Cerovljani”. Izradu i provođenje projekta za hortikulturalno uređenje ovog lokaliteta podržalo je šumsko gazdinstvo “Gradiška”.

Veliku pažnju je izazvala i aktivnost robno-robne razmjene koja je održana 22. aprila povodom obilježavanja Dana planete Zemlje. Posjetioci su donosili svoju korištenu robu koja im više nije potrebna, plastiku ili papir, a zauzvrat su dobijali sadnice raznih biljaka. Podijeljeno je preko 60 sadnica, a nabavku sadnica podržao je i rasadnik Megafloreks svojom velikodušnom donacijom. Tokom ove akcije, i djeca iz vrtića JU “Lepa Radić” u Gradišci su takođe posadili biljke u svoje vrtićko dvorište.

Više informacija o svim aktivnostima tima Planetarko, kao i edukativne objave, kvizove i ankete o životnoj sredini, možete pronaći na Instagram stranici @planetarko. eUPSHIFT je online radionica osmišljena prema UPSHIFT metodologiji razvijenoj u UNICEF-ovom Uredu za inovacije, čiji je cilj da osposobi mlade ljude vještinama i resursima potrebnim za identifikaciju problema u lokalnim zajednicama i osmišljavanje rješenja za iste. Sve informacije o UPSHIFT radionici možete dobiti i na web-stranici: www.upshift.ba, kao i na društvenim mrežama:
https://www.facebook.com/upshift.bosnia.herzegovina  https://www.instagram.com/upshift.bosnia.and.herzegovina/