Mlada Mostarka odnijela nagradu za najbolju režiju na Liburnija film festivalu

Mlada Mostarka Karmen Obrdalj (21) osvojila je u petak nagradu na Liburnija film festivalu u Opatiji za najbolju režiju za dokumentarni film “Zašto mama vazda plače”.
Osim režije, Obrdalj potpisuje i scenarij kao i produkciju (u saradnji s Akademijom umjetnosti univerziteta u Banjoj Luci) navedenog 15-minutnog filma koji je prvi put prikazan na Dukafestu u Banjoj Luci 2019., a ove godine i na Sarajevo Film Festivalu.
Film mlade Mostarke odnio nagradu na film festivalu u Opatiji /  Bljesak.info | BH Internet magazin
Film govori o djevojci Eni koja otkriva pisma njenih roditelja i samim time evocira uspomene na Mostar za vrijeme rata, ali i ljubavne priče oca i majke koja je tada djelovala nemoguće zbog mnogih ratnih događaja koji su utjecali na nju.
Obrdalj je rođena u Splitu u Hrvatskoj 1999. godine i trenutno je redovan student filmske i TV režije na Akademiji umjetnosti univerziteta u Banjoj Luci. Radi kao asistent režije na seriji Hotel Balkan u Bosonoga produkcija.
U svojim filmovima bavi se problemima odrastanja, ljubavi, disfunkcionalnim odnosima i seksualnosti. Iako mlada, do sada je uspjela snimiti šest igranih kratkih filmova, jedan kratki dokumentarni film kao i jedan spot.
Karmen Obrdalj - FilmFreeway
Njeni filmovi prikazivani su na brojnim festivalima, a osim što je autorica ona je na svima njima prikazana i kao rediteljica i producentica.
Za film “Zašto mama vazda plače”, osim mlade Mostarke, nagrađen je i Aleksandar Jurić, za najbolju montažu, a organizatori Liburnija film festivala ovo ostvarenje su nazvali “filmskim biserom”.
(klix.ba)