Mladi bh. intelektualci među najboljima u svijetu

Divne vijesti sa ceremonije proglašenja najboljih u svjetskom takmičenju Owlypia Globals. Dvije zlatne medalje u oblasti znanja osvojile su Sajra Fajić u oblasti nauke i tehnologije, te Belma Tulić u oblasti književnosti i kulture. Također Belma Tulić proglašena je najboljom takmičarkom takmičenja za uzrast od 15 do 18 godina.

Elma Ramić, Belma Tulić i Sajra Fajić osvojile su srebrenu medalju kao tim u oblasti pisanja eseja i Team spirit izazova.
Ove tri učenice iz Gimnazije u Bosanskoj Krupi su se još prije par mjeseci plasirale u sami vrh takmičenja. Međutim, bile su pred odustajanjem zbog nemogućnosti plaćanja kotizacije za takmičenje, koje se ovaj put zbog pandemije koronavirusa održalo u online formi.
Najbolji bosanskohercegovački teniser, Damir Džumhur tada je donirao novac koji je bio potreban za kotizaciju, te istakao kako prva faza takmičenja koju su prošle plasirajući se među 20 najboljih u svijetu ne bude samo lijepo iskustvo, već da njihov cilj bude još veći.

Podsjetimo, Owlypia je uzbudljivo međunarodno takmičenje za učenike od 11 do 18 godina, i ima za cilj pobuditi intelektualnu radoznalost. Takmičenje je 2017. osnovala kompanija Perceptum Education, certificirano društveno preduzeće sa sjedištem u Londonu, s namjerom da se mladima pruži prilika da rastu i razvijaju se kao pojedinci. Owlypia ima pet oblasti: društvene nauke, umjetnost i dizajn, književnost i kultura, nauka i tehnologija, te ekonomija i poslovanje.
Zahvaljujući takmičenju, mladi širom svijeta razvijaju multidisciplinarne vještine, otključavaju svoj potencijal, grade samopouzdanje, razvijaju vještine rada u timu i stvaraju nova prijateljstva. Inače se održava u Cambridgeu, Bostonu, a ove godine zbog pandemije koronavirusa, uvedeno je Owlypia Globals Virtual, koje se održalo od 22. do 24. augusta.
Damir je istakao kako je izuzetno sretan što je na neki način pomogao učenicama, te da su one i više nego opravdale njegova očekivanja. Ovim putem Belmi, Sajri i Elmi čestita na ostvarenim rezultatima i predstavljanju Bosne i Hercegovine na najbolji mogući način. Želi im puno sreće u nastavku školovanja, te savjetuje da uvijek vrijedno rade i uče, jer kako kažu obrazovanje je najmoćnije oružje koje možete upotrijebiti da biste promijenili svijet.
Izvor: bhrt.ba