Budućnost je u njihovim rukama: Mladi iz 6 stranaka se ujedinili kako bi otkrili probleme vršnjaka

Gdje su mladi? Pitanje je to na koje se u BiH svakodnevno pokušava odgovoriti. Uprkos tome što mnogi odlaze, inicijativa pod istoimenim nazivom, pitanja “Gdje su mladi”, pokrenuta je u sasvim drugačijem kontekstu.

Omladinci iz Demokratske fronte, SDS-a, SDA, Nezavisnog bloka i Hrvatske republikanske stranke, pokrenuli su zajedničku akciju kojom žele saznati šta su to problemi mladih širom BiH i raditi na njihovom rješavanju. Obišli su tri grada na tri kraja BiH, a uskoro nastavljaju putovanje i u druge gradove. Cilj je da se na llicu mjesta uvjere u načine života njihovih vršnjaka kako bi na lokalnom nivou popravili ono što trenutno ne valja.

Priču je pokrenuo Emin Malkić, mladi aktivista iz Živinica koji je izjavio da je ideja nastala dogovorom mladih aktivista koji su polaznici Političke akademije Pro budućnost projekta.Riječ je o otvorenom projektu u koji mogu pristupiti svi aktivisti političkih stranaka. Ne traže da stranke delegiraju predstavnike, nego da se ljudi sami jave i uključe.

Salkić sada stavlja fokus na potrebe mladih, a problema nažalost ima mnogo. Ova inicijativa je hvale vrijedna iz više razloga, a prvenstveno i zbog toga da dokaže da je saradnja različitih partija moguća, ako je zajednički cilj istinski iznad pojedinačnih interesa.
Inicijativa „Gdje su mladi?!“ realizuje se uz podršku USAID-ovog projekta PRO-Budućnost, koji u BiH provodi Catholic Relief Services (CRS) s partnerima. Aktivisti nosioci ideje su: Lejla Bilalović, Sandra Janković, Merisa Bosnić, Dario Kulić te društveni aktivisti Nataša Vračarić , Konstantin Samouković i Eldin Mujkić.
Izvor: https://6yka.com/

Posljednji postovi