Mladi iz BiH, Crne Gore i Srbije rade zajedno na promovisanju demokratije u regionu

Putem Zoom platforme održan je prvi regionalni sastanak mladih polaznika i alumnista Instituta za napredno liderstvo u politici (ALPI) koji implementira Međunarodni republikanski  institut. Sastanak je okupio više od 50 mladih iz BiH, Crne Gore i Srbije predstavnika i aktivista blizu 30 političkih stranaka.

Dvadeset i pet godina nakon Daytonskog mirovnog sporazuma, mladi u regiji Zapadnog Balkana pokazuju da je zajedničko političko djelovanje i rad recept za progres, jer mnogo više tema i problema je onih koje ih spajaju, a ne razdvajaju.
Na sastanku ova grupa mladih je dijelila regionalna iskustva na koji način se mladi mogu profilisati lideunutar svojih političkih opcija i kako može više mladih biti izabrano u lokalne i nacionalne parlamente te imenovano na funkcije donosioca odluka.
„Ja sam svoj put otpočela kao aktivistica i nakon godina truda i rada sam sada na poziciji predsjednice omladine i članica sam predsjedništva svoje političke stranke“, rekla je jedna od  učesnica iz BiH. Njene kolege koje su sa njom bile paneliste su imale slično iskustvo i danas obnašaju funkcije predsjednika gradskih odbora, generalnih sekretara, predsjedika omladine. „Mislim da je važno da mladi imaju strpljenja i ne odustaju“, zaključuje ona.
Prvom regionalnom ALPI sastanku su prisustvovali i alumnisti koji današ obnašaju funkcije u odborima i parlamentima svojih država.
„Mladi moraju iznositi svoje mišljenje jer su se sve odluke u strankama tiču i mladih. Potrebno je strpljenje da bi se neke stvari promijenile i da bi se bilo izabrano u parlamente, ali odustajanje nije opcija“ kaže učesnik iz Crne Gore. U svim ovim procesima, zaključuju ALPI učesnici, međustranačka saradnja je neophodna i nema alternativu, a mladi lideri iz regiona trebaju biti nositelji te saradnje.
Na kraju sastanka, mladi su dogovorili načela rada i obavezali se na aktivnu međusobnu saradnju u narednom periodu.