Mladi iz Bosanskog Petrovca posjetili religijske objekte u Banjaluci

U organizaciji Vijeća mladih Bosanski Petrovac stotinu osnovaca i srednjoškolaca iz ovog grada, u pratnji svojih vjeroučitelja, posjetilo je religijske objekte u Banjaluci tokom prethodnog vikenda kao dio aktivnosti u okviru projekta „Udruženi za bolje društvo.“

Tokom studijske posjete, mladi su se upoznali sa historijom i djelovanjem Hrama Hrista Spasitelja, Ferhadija džamijom i Katedralom svetog Bonaventure, a istovremeno proširili svoja znanja o pravoslavnoj, katoličkoj i islamskoj vjeroispovijesti.

– Posjeta Banjaluci mi se mnogo svidjela. Svidjelo mi se što sam upoznao nove kulture i čuo više o drugim tradicijama. Samu posjetu smo krenuli u džamiji Ferhadiji gdje smo poslušali više o tome kada je džamija obnovljena i čuli smo više o islamu. Nakon džamije smo posjetili Hram Hrista Spasitelja, sam Hram je jako lijepo uređen i iako sam već čuo puno toga i o Hramu i pravoslavnoj tradiciji zanimljivo je bilo čuti opet i proširiti znanje dodatno. Posjetu vjerskih objekata smo završili sa katedralom sv. Bonaventure, što mi se najviše svidjelo. Razlog iza toga je što u našoj zajednici nemamo katedralu niti sam samim tim znao mnogo o katoličkoj kulturi, tradiciji i izgledu same katedrale. Sam izgled katedrale mi se svidio, jer je ističe svojom visinom i neobičnom gradnjom. Unutrašnjost je također bilo zanimljivo vidjeti i mnogo mi se svidjelo. Uradili smo i radionicu koja je također bila zanimljiva jer smo planirali zajedničko obilježavanje praznika u Bosanskom Petrovcu, što bi bilo lijepo vidjeti da se svi narodi u Petrovcu ujedine. I za kraj nam je ostalo vremena za zajedničko druženje što je upotpunilo cijelo putovanje, rekao je jedan od učenika.

Vjeroučitelji su istaknuli kako zajedno sa svojim učesnicima žele raditi na promociji različitosti kao bogatstva.

– Vjeroučitelji žele da bogatstvo različitosti predstave kao svojevrsni potencijal na bazi kojega je moguće graditi mir i zajednički život na ovim prostorima. Koegzistenciju različitih vjerskih zajednica, kultura i tradicija možemo i moramo promovisati kao naše najveće i najvrednije bogatstvo koje imamo u Bosanskom Petrovcu, istaknuo je jedan od vjeroučitelja.

U narednom periodu Vijeće mladih Bosanski Petrovac u okviru projekta „Udruženi za bolje društvo“ nastavit će raditi na promociji i širenju znanja o religijskoj raznolikosti Bosanskog Petrovca.

Ova aktivnost realizovana je u okviru projekta „Jačanje povjerenja i kohezije u zajednicama u Bosni i Hercegovini“, koji financira Europska unija (EU), a zajedno provode EU, Ujedinjene nacije u BiH, Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini i Vijeće Europe.

„Ova objava je nastala u okviru Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative(BHRI) projektom, koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Austrijske razvojne saradnje.“

 

 

 

Posljednji postovi